Να ανασταλούν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Να ανασταλούν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Αν μπείτε σε ένα οποιοδήποτε site με φορολογικά θέματα θα δείτε ότι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων της πανδημίας τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 67. Οι εξαγγελίες που έχουν γίνει που δεν έχουν πάρει ακόμα μορφή εγκυκλίου αλλά είναι απλές ανακοινώσεις, είναι πάνω από 80. Και αυτά σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Είναι καθήκον μας ημών των λογιστών να τις μελετήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο έγκυρα. Επίσης όταν ανοίξουν οι σχετικές πλατφόρμες θα πρέπει να διεκπεραιώσουμε τις αιτήσεις και να ελέγξουμε ότι δεν ξεχάστηκε καμία και ότι έγιναν όλα σωστά. Όλα αυτά με διαρκής αλλαγές. Σε ένα περιβάλλον εργασίας πρωτόγνωρο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν ασθενείς. Υπάρχουν γονείς που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά τους. Όπου είναι εφικτό έχουμε φροντίσει να δουλεύουμε οι περισσότεροι από το σπίτι. Ακόμα και στο σπίτι να είμαστε όμως, το σλόγκαν που μας ταιριάζει είναι το #μένουμε_γραφείο.

Το τηλέφωνο να χτυπά συνέχεια είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει. Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι ότι όσα ρωτούν είναι τόσο καινούρια που χρειάζονται μελέτη. Επίσης πολλές από την ανακοινώσεις είναι απλές περιγραφές του πλαισίου δεν εξειδικεύουν τις περιπτώσεις της κάθε μιας εταιρείας ή του κάθε εργαζόμενου. Επίσης, άλλα ίσχυαν χθες, άλλα ισχύουν σήμερα. Οι αλλαγές έρχονται ώρα με την ώρα. Πέρα από θέματα του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας, πρέπει να έχουμε πρωτίστως κατά νου τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Τι κάνει ο ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης καφέ που έχει θέμα υγείας και είναι σε ανοσοκαταστολή; Τι γίνεται με το προσωπικό του; Τι κάνει ο εργοδότης που οι υπάλληλοί του είναι στις ευπαθείς ομάδες και δεν πρέπει να τους επιτρέψει την εργασία; Τι κάνει με την επιχείρησή του; Τι κάνουν τα κέντρα λογοθεραπείας και εργοθεραπείας που έκλεισαν μετά την οδηγία για το κλείσιμο κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά οι ΚΑΔ τους δεν ανήκουν σε αυτούς που επλήγησαν λόγω πανδημίας; Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι άπειρος.

Μεγάλη είναι και η αγωνία του κάθε πελάτη μας τι πρέπει να κάνει. Αυτός που εντάσσεται στους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν σήμερα, ανακουφίζεται κάπως, ξέρει πως θα έχει μια στήριξη. Αυτός που δεν ανήκει στους ΚΑΔ που στηρίζονται, απογοητεύεται και αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει. Και οι δύο περιμένουν από εμάς τους λογιστές να δώσουμε σωστή καθοδήγηση. Και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε ως κλάδος σε καιρό πανδημίας.

Πώς όμως να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις όταν το κράτος ακόμα δεν έχει δώσει αναστολή για καμία από τις υποχρεώσεις; Δεν αναφέρομαι σε αναστολή πληρωμών. Αναφέρομαι σε αναστολή υποβολής δηλώσεων. Τι θα προσφέρει στην κοινωνία η αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) μέχρι 31/03; Τι θα προσφέρει η εμπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ, ΦΜΥ, τελών χαρτοσήμων και άλλων περιοδικών ή έκτακτων δηλώσεων; Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας στερήσουν δυνάμεις από την σημαντικό μας καθήκον. Να ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα και να υλοποιούμε σωστά τις αποφάσεις για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Αν δεν μπορούν να δώσουν παράταση στις υποχρεώσεις, ας ανακοινώσουν τουλάχιστον αναστολή επιβολής προστίμων. Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης είναι τερατώδη και ισχύουν από το πρώτο δευτερόλεπτο καθυστέρησης. Το μικρότερο είναι 100 ευρώ και αφορά δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, χωρίς δηλαδή φορολογητέα ύλη ή υποχρεώσεις ιδιωτών. Αν πάμε για δηλώσεις επιχειρήσεων με πληρωμή φόρου, ξεκινάμε από 250 ευρώ και καταλήγουμε στα 500 ευρώ πρόστιμο. Έστω και για καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου. Έστω και για φόρο του ενός ευρώ.

Στη Κύπρο, που εξ όσων γνωρίζω τα αντίστοιχα πρόστιμα είναι κατά πολύ μικρότερα συνάδελφός μου λογιστής με έχει ενημερώσει ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν παραταθεί εδώ και καιρό. Επίσης ότι οι ελαφρύνσεις όσον αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεων αργότερα και σε δόσεις είναι οριζόντιες, ούτως ώστε όλοι να είναι πιο ήρεμοι.

Η κοινή λογική λέει ότι στο τέλος θα δοθούν οι παρατάσεις. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να ανακοινωθούν έγκαιρα; «Αναστέλλονται κάθε είδους υποχρεώσεις στις Δ.Ο.Υ. μέχρι 30 Απριλίου» Μια τέτοια λιτή ανακοίνωση είναι το μόνο που χρειάζεται.

Υ.Γ. Μόλις πριν από λίγο ενημερώθηκα ότι δόθηκε παράταση για τις ΜΥΦ, για την υποβολή μισθωτηρίων και για την δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής μέχρι 30/06. Ας ελπίσουμε σύντομα να έρθουν και οι υπόλοιπες παρατάσεις.

"Ο Αγαμέμνονας Σταυρόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης είναι μέτοχος και υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts A.E."

Άλλα άρθρα του Αγαμέμνονα Σταυρόπουλου στο fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ