Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων

Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων

Οι αλλαγές που έρχονται στους συντελεστές αναπλήρωσης βελτιώνουν το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης και καταλήγουν στην πλειονότητα των συντάξεων σε υψηλότερα ποσά συντάξεων από αυτά που απέδιδε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Mέχρι τα τριάντα έτη ασφάλισης οι συντελεστές αναπλήρωσης δεν μεταβάλλονται , επομένως θα έχουμε όμοια ποσά συντάξεων με αυτά που εχορηγούντο με τον προγενέστερο νόμο. Η βελτίωση του συντελεστή αναπλήρωσης αρχίζει από τα τριάντα και πλέον έτη ασφάλισης, και φθάνει μέχρι και τα σαράντα τέσσερα έτη ασφάλισης. Ενδεικτικά για τα τριάντα πέντε έτη ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης με τον προηγούμενο νόμο ήταν 33,81% ενώ με τις επερχόμενες αλλαγές διαμορφώνονται σε 37,31%. Στα τριάντα οκτώ έτη ασφάλισης ήταν 39% και με τις αλλαγές φθάνει 44,91%. Η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων εμφανίζεται στα 40 έτη ασφάλισης που με τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν 42,81% και διαμορφώνεται σε 50,01%. Πάνω από τα σαράντα έτη ασφάλισης η διαφορά περιορίζεται μέχρι και τα σαράντα τέσσερα έτη ασφάλισης. Από τα σαράντα πέντε έτη ασφάλισης και πάνω ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε υψηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης από αυτές που θα έχουμε με τον νέο νόμο. Η προφανής λογική των νέων ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση του ποσού των συντάξεων από τα τριάντα έως τα σαράντα τέσσερα έτη, που αφορούν την πλειονότητα των ασφαλισμένων. Αυτοί που συνταξιοδοτούνται ή θα συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 45 έτη ασφάλισης είναι λίγοι και μελλοντικά θα είναι ακόμα λιγότεροι.

Λογικό είναι λοιπόν το νέο σύστημα να προσπαθεί να βελτιώσει τις συντάξεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό συνταξιούχων . Επισημαίνουμε ότι οι βελτιώσεις που έρχονται αφορούν όλους όσους έχουν το χρόνο ασφάλισης που προαναφέραμε, δεδομένου ότι ακόμη και στους παλαιούς προ νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχους θα γίνει επανυπολογισμός συντάξεων με τους νέους εν πολλοίς βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης.

Ο Δημήτρης Μπούρλος είναι δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ»

Δείτε όλα τα άρθρα του Δημήτρη Μπούρλου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ