Γιατί πρέπει να τακτοποιήσετε τα χρέη σας εδώ και τώρα

Γιατί πρέπει να τακτοποιήσετε τα χρέη σας εδώ και τώρα

Έως τις 26/1/2020 δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Συμβολαιογράφων . Ενώ κατά την  26η Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων, κατά την οποία αν υπάρξει απαρτία η αποχή θα συνεχιστεί έως τις 8 Φεβρουαρίου. Η αποχή των συμβολαιογράφων έχει επαναφέρει την ηρεμία σε όσους κινδύνευαν να χάσουν το σπίτι τους στο πλειστηριασμό και ειδικά για όσους δεν κατάφεραν δικαστικά να ανακόψουν τη διαδικασία,  πλην όμως πρόκειται για μια πρόσκαιρη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η Τράπεζα θα προβεί σε δήλωση συνέχισης του πλειστηριασμού σε δέκα μόλις ημέρες και ο πλειστηριασμός θα διενεργηθεί σε δύο έως σε τρείς μήνες το περισσότερο. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η περίοδο αυτή χάριτος είναι πολύ μικρή και δεν θα συνεχιστεί μετά την λήξη της αποχής, καθώς η τακτική που θα ακολουθηθεί από τις Τράπεζες και τα Funds θα είναι μία πιο επιθετική μορφή διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων, με πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία ή τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μετά την 30/4/2020 δεν θα υφίσταται προστασία πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αποτέλεσμα να πρέπει ο δανειολήπτης και η Τράπεζα ή το Fund διμερώς να επιλύσουν τη διαφορά τους.

Σε πιο πλεονεκτική θέση βέβαια είναι όσοι έχουν μεν κόκκινο δάνειο, όμως ακόμα δεν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να μπορεί με τη Τράπεζα να φτάσει σε μια καλή συμφωνία λαμβανομένων υπόψη των εισοδημάτων και την περιουσίας του, αλλά και της εξασφάλισης που έχει η Τράπεζα. Τότε θα πρέπει ο δανειολήπτης μέσω του υποκαταστήματος από το οποίο έλαβε το δάνειο ή με το fund , άλλως με το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση του να προβεί στις αναγκαίες διαπραγματεύσεις μέχρι να φτάσει σε συμφωνία.

Όταν όμως έχει ξεκινήσει η αναγκαστική εκτέλεση, τότε η συμφωνία δεν είναι ευνοϊκή για τον δανειολήπτη, αλλά χρειάζεται να βρεθεί τις περισσότερες φορές που δεν υφίστανται κοινωνικοί λόγοι το 10% της οφειλής για να ανασταλεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο πλειστηριασμός.

Ως εκ τούτου τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να ρυθμίσουν τα δάνεια τους πριν έρθει το έσχατο σημείο του πλειστηριασμού.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ