Τρία χρόνια νόμος Κατρούγκαλου και οι εκκρεμότητες παραμένουν

Τρία χρόνια νόμος Κατρούγκαλου και οι εκκρεμότητες παραμένουν

Συμπληρώνονται σε λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα  τον Μάιο, τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387 (13-5-2016). Στις μεγάλες ανατροπές που έχουν επέλθει με το συγκεκριμένο νόμο, με ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο συντάξεων σε σχέση με τις προηγούμενες , αλλά και στις εξοντωτικές εισφορές που έχουν διαμορφωθεί για έναν στους τέσσερις περίπου ελεύθερους επαγγελματίες,  έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα.

Εκείνο που δεν έχει αναδειχθεί, είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή πολλών από τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες , κυρίως στον τομέα απονομής των συντάξεων.

Σοβαρά ερμηνευτικά και πρακτικά προβλήματα έχουν ανακύψει , χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα , με φυσικό επακόλουθο να παραμένουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες υποθέσεις , κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, για υποψήφιους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση. Πριν από περίπου 15 ημέρες εξεδόθη η τελευταία σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , χωρίς ωστόσο να έχει ενταχθεί ο σχετικός αλγόριθμος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Έτσι λοιπόν για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση ή σε πολλές περιπτώσεις και διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία , δεν έχουν εκδοθεί οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις , ακόμη και για αιτήσεις του 2016.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν χιλιάδες υποθέσεις για συντάξεις χηρείας , αφού καθυστερεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και επανυπολογισμού ακόμη και για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν το 2016. Έτσι οι οικογένειες των θανόντων ασφαλισμένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να λαμβάνουν , στην καλύτερη περίπτωση , μια προσωρινή σύνταξη των 360 ευρώ.

Περισσότεροι από 5.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν ασφάλιση και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρες με τις οποίες έχουμε διακρατική σύμβαση, παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη.

Το ίδιο συμβαίνει για τους πρώην εργαζόμενους σε Ν.Π.Δ.Δ. που είναι ασφαλισμένοι στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και περιμένουν τρία σχεδόν χρόνια για να απαντηθεί το ερώτημα που έχει τεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς θα υπολογιστούν οι συντάξεις τους , για τους συμβολαιογράφους ασφαλισμένους στο πρώην Ταμείο Νομικών και πολλούς άλλους.

Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει το θέμα της εφαρμογής της προαιρετικής ασφάλισης για δημοσίους υπαλλήλους , αλλά και όσους συνταξιοδοτούνται με το ίδιο καθεστώς. Υπάρχουν υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας που χρειάζονται λίγες ημέρες από προαιρετική ασφάλιση για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο, έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και παραμένουν χωρίς σύνταξη, ούτε προσωρινή, εδώ και πολλούς μήνες.

Την ίδια στιγμή 30 και πλέον χιλιάδες πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες , ασφαλισμένοι κυρίως στον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΤΣΜΕΔΕ , περιμένουν την περιβόητη ρύθμιση των 120 δόσεων , προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να πάρουν σύνταξη.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εκκρεμότητες μέσα από τις οποίες ταλαιπωρούνται πολλές χιλιάδες πολιτών , πολλοί από τους οποίους δεν έχουν κανένα εισόδημα και περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συνταξιοδότησή τους.

Στις βασικές αιτίες για αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τη μεγάλη καθυστέρηση για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των ερμηνευτικών εγκυκλίων από το εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον ΕΦΚΑ, αλλά και στη μεγάλη δυσλειτουργία του νέου ενιαίου φορέα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και επιβάλλεται άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ