Η αύξηση του κατώτατου μισθού και πώς μπορεί να λειτουργήσει 

Του Γιώργου Κουτρουμάνη*

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και πώς μπορεί να λειτουργήσει 

Η αύξηση κατά 10,9% του κατώτατου μισθού και η διαμόρφωσή του στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ που ήταν μέχρι 31/1/2019 καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αποτελούν ένα κατ’ αρχήν θετικό μέτρο. Είναι μια επιλογή η οποία οδηγεί, σε πρώτο τουλάχιστον χρόνο, σε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και διαφόρων παροχών οι οποίες συνδέονται με το βασικό μισθό, όπως επιδόματα ανεργίας, εποχικά επιδόματα, παροχές μητρότητας  κ.λ.π.

Παράλληλα είναι θετικό μέτρο γιατί δημιουργεί μια καλύτερη ψυχολογία για την οικονομία και την προοπτική της , σε μια χώρα στην οποία φαίνεται να αντιστρέφεται η πορεία των περικοπών και της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα πρέπει να σταθούμε και τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί το τελικό αποτέλεσμα , το οποίο θα κρίνει και τη χρησιμότητα του μέτρου , θα εξαρτηθεί από το πόσο τελικά θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι μισθωτοί αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι συνολικά . Οι άλλοι εργαζόμενοι , ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά 10,9% , χωρίς οι ίδιοι να έχουν αύξηση των εισοδημάτων τους. Και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ευθεία σύνδεση του κατώτατου μισθού με τις ασφαλιστικές τους εισφορές . Είναι λοιπόν μια συνέπεια αρνητική για 1.100.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Μια άλλη παράμετρος σημαντική είναι το αφορολόγητο και πως θα διαμορφωθεί από 1/1/2020. Στην περίπτωση που μειωθεί στα 5.600 ευρώ , όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σαφές ότι εξανεμίζεται.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά που αποτελούν τα απολύτως προφανή.

Η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει ότι σε κάθε αύξηση αποδοχών υπήρχε αντίστοιχη αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών . Αν αυτό συμβεί και αυτή τη φορά , δεν θα υπάρξει ουσιαστικά βελτίωση των εισοδημάτων , έστω και αν υπάρχει ονομαστική αύξηση.

Από την άλλη πλευρά εάν, σε μια οικονομία με μεγάλα προβλήματα, το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας ή παραπέρα διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας , θα είναι ότι χειρότερο για τους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους.

Οι μισθοί στη χώρα μας είναι δυσανάλογα μικροί σε σχέση με τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών , την υψηλή φορολογία έμμεση και άμεση και το υψηλό κόστος διαβίωσης. Επομένως η βελτίωσή τους θα πρέπει να αποτελεί σταθερή προτεραιότητα.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού γίνεται ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, που μένει να αποδεχθεί αν είναι σταθερό με προοπτική να βελτιωθούν ουσιαστικά τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και μελετημένα.

  • Η επαναφορά και η αξιοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα
  • Η σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα , μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
  • Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων , μέσα και από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους
  • Η διασφάλιση μιας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας μας, με αύξηση των θέσεων εργασίας

Αποτελούν προαπαιτούμενα για την πραγματική αύξηση των εισοδημάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Άλλα άρθρα του ίδιου στο fpress.gr:

Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών

H ατζέντα του ασφαλιστικού για το 2019

Τα αναδρομικά και το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης

H αναδιανομή της φτώχειας δεν είναι λύση

To νέο τοπίο στις συντάξεις από 1/1/2019

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Τα πέντε ανοικτά μέτωπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ