Τα μυστικά της ασφάλισης κατοικίας με απλά ελληνικά

Του Δημήτρη Κουτσονίκα*

Τα μυστικά της ασφάλισης κατοικίας με απλά ελληνικά

Ασφάλιση κατοικίας, αυτή η... άγνωστη. Κατοικία, κτήριο και περιεχόμενο, καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από φωτιά σε δάσος. Σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου παρουσιάστηκε εισροή υδάτων, από ζημιά στις σωληνώσεις του μπαλκονιού, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ξύλινου πατώματος και ζημίες στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου. Άγνωστοι διέρρηξαν εξοχική κατοικία και έκλεψαν μέρος της οικοσκευής προκαλώντας ζημιές στο σπίτι κατά την αποχώρηση τους. Πολυκατοικία υπέστη ρηγματώσεις και ζημιές στην τοιχοποιία μετά από σεισμό στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους. Έργα τέχνης, αντικείμενα αξίας και ρουχισμός εκλάπησαν από μονοκατοικία.

Η κατοικία είναι το ιδιωτικό μας άσυλο, το πολύτιμο καταφύγιο μας, το προστατευτικό λημέρι για μας και την οικογένειά μας. Η προστασία της, έννοια βαθιά ριζωμένη ήδη από την Αρχαία Ελλάδα και τη θεά Εστία, ειδικά σε καιρούς χαλεπούς είναι επιβεβλημένη. Είτε απέναντι στον ανθρώπινο παράγοντα, είτε απέναντι σε ολέθριες απειλές. Τα αστυνομικά αρχεία καταγράφουν σημαντική αύξηση των διαρρήξεων και οι φυσικές καταστροφές, πότε εξαιτίας των ίδιων των φυσικών και καιρικών φαινομένων, πότε εξαιτίας της κρατικής ανικανότητας, αποδεικνύονται αναμφισβήτητος υπαρκτός κίνδυνος.

Ακόμα και στη δύσκολη εποχή της κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που δαπανούν σήμερα πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης (δόση δανείου, ενοίκιο και πάγια έξοδα) έχει εκτιναχθεί στο 41%. Το ελληνικό οξύμωρο είναι πως ελάχιστοι φροντίζουν να ασφαλίσουν αυτήν τη μεγάλη τους επένδυση. Η διαφορά στην νοοτροπία διαφαίνεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στην Βρετανία, με τους ερευνητές να αναρωτιούνται για το χαμηλό ποσοστό στην ασφάλιση κατοικίας εκεί, όταν από τα συνολικά 22,6 εκατομμύρια σπίτια ανασφάλιστα είναι τα 5 εκατομμύρια!

Η ασφάλιση κατοικίας δίνει τη δυνατότητα κάλυψης τόσο της ίδιας της οικοδομής, όσο και του περιεχομένου της, ενώ τα περιθώρια προσαρμογής του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στις απαιτήσεις του ασφαλισμένου είναι εντυπωσιακά.

Τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση κατοικίας είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά και ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος, με προϊόντα της αγοράς ή ειδικές συμφωνίες, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας. Με τη βοήθειά του, θα καταλήξετε στο πρόγραμμα που θα μπορεί να σας καλύψει άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε συμβιβασμούς στην ποιότητα των εργασιών αποκατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ασφάλιση κλοπής ή φυσικών φαινομένων μπορεί να είναι φθηνότερη για το σπίτι σας από ό,τι για το αυτοκίνητο σας, παρά τη τεράστια διαφορά στην ασφαλιζόμενη αξία.

Για την ασφάλιση της κατοικίας σας καλό είναι να επισημάνουμε:

  • Η έγκυρη και σωστή περιγραφή της οικοδομής και του περιεχομένου κατά την αίτηση θα καθορίσει και την εξέλιξη της αποζημίωσης σας στο μέλλον.
  • Ο χαρακτηρισμός της κατοικίας μας ως μόνιμης, εξοχικής, ενοικιαζόμενης ή κενής είναι καθοριστικός κατά την έναρξη του συμβολαίου μας αλλά και κατά τη διάρκεια του εάν κάτι μεταβληθεί.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις ασφάλισης. Όσο μεγαλύτερες είναι οι απαλλαγές στις καλύψεις του συμβολαίου σας, τόσο χαμηλότερο το ασφάλιστρο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα μηδενικών απαλλαγών.
  • Εκτός από τις γνωστές καλύψεις πυρκαγιάς, φυσικών φαινομένων και σεισμού, ο ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να σας εξασφαλίσει κάλυψη και αποζημίωση για θραύση κρυστάλλων, καθρεπτών και σωληνώσεων. Να σας βοηθήσει στην προσαρμογή των μέτρων προστασίας, ώστε να αποζημιωθείτε για διάρρηξη, κλοπή και ζημιές από τον κλέφτη και φυσικά στον προσδιορισμό των ασφαλιζόμενων αξιών.
  • Είναι δυνατό να καταγραφεί και να ασφαλιστεί το περιεχόμενο της κατοικίας σας σε προσυμφωνημένες αξίες, απλοποιώντας την διαδικασία αποζημίωσης.
  • Τα έργα τέχνης, αντίκες και περιεχόμενο ειδικής και μεγάλης αξίας μπορούν να ασφαλιστούν για κάθε κίνδυνο με ειδική συμφωνία και ασφάλιστρο.
  • Η αστική ευθύνη που προκύπτει από ζημιές που θα προκληθούν σε όμορες και γειτονικές κατοικίες από την κατοικία σας, είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος ενός σωστού και διευρυμένου ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας.
  • Αποζημιώνεται η αρχική αιτία της ζημιάς. Εάν λοιπόν για παράδειγμα έχουμε φωτιά μετά από σεισμό, θα αποζημιωθούμε από την κάλυψη σεισμού.
  • Έκπτωση στα ασφάλιστρα μπορεί να δοθεί από την αγορά και άλλου ασφαλιστικού προϊόντος, την ύπαρξη συναγερμού ή το «καθαρό» ιστορικό ζημιών.

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έγιναν από τράπεζα πρέπει να ξέρουμε ότι:

  • Ασφαλίζουμε το κατασκευαστικό κόστος της οικοδομής και όχι την εμπορική ή την αντικειμενική αξία και φυσικά όχι μέχρι το ύψος του δανείου.
  • Τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια, ειδικά σε συμβόλαια που έγιναν από τον υπάλληλο της τράπεζας και ακολουθούν το ύψος του δανείου, οδηγούν σε υπασφάλιση και προβλήματα στην αποζημίωση.
  • Εάν υπάρχει δανεισμός για το ακίνητο και η τράπεζα σας επιβάλει ειδικό όρο για την αποζημίωση του ενυπόθηκου δανειστή, τότε ο όρος θα πρέπει να περιγράφει δικαίωμα στην τράπεζα μόνο για το εκάστοτε ύψος του δανείου κατά τη χρονική στιγμή της ζημιάς.
  • Δεν έχετε υποχρέωση να ασφαλιστείτε στην ασφαλιστική εταιρεία της τράπεζας.
  • Είναι παράνομο η τράπεζα να επιβάλει την ασφάλιση του δανειοδοτούμενου ακινήτου στην δικιά της ασφαλιστική εταιρεία και να μην αποδέχεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της επιλογής σας.

Στην πραγματικότητα, η ασφάλιση κατοικίας θα σας αποδώσει πολύ περισσότερα από όσα με μία πρώτη σκέψη μπορείτε να υποθέσετε. Με ένα μικρό ασφάλιστρο εξασφαλίζουμε ένα πολλαπλάσιο κεφάλαιο για την αποζημίωση μας. Είναι η επιλογή που θα φροντίσει για την ηρεμία της οικογένειάς σας, θα σας λύσει τα χέρια στην αποσόβηση ζημιών που αναστατώνουν τον ιδιωτικό σας βίο και θα επαναφέρει την ομαλότητα στην καθημερινότητά σας. Θα καλύψει τα λάθη των γειτόνων σας και θα σας προστατεύσει από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τις δικές σας πράξεις. Είναι πράξη σοφή και υπεύθυνη.

*Ο Δημήτρης Κουτσονίκας είναι σύμβουλος ασφαλίσεων, εκπρόσωπος της 4U insurance consultants, οικονομολόγος.

Άλλα άρθρα του Δημήτρη Κουτσονίκα στο fpress.gr

Ασφαλιστικό συμβόλαιο μέσω διαδικτύου ή μέσω ασφαλιστικού διαμεσολαβητή;

Θα ταξιδέψετε; Ασφαλίστε από την ακύρωση του ταξιδιού μέχρι και την απώλεια του διαβατηρίου

Ασφαλιστικό: Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το διανεμητικό σύστημα και ο Μένανδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ