Θα ταξιδέψετε; Ασφαλίστε από την ακύρωση του ταξιδιού μέχρι και την απώλεια του διαβατηρίου

Του Δημήτρη Κουτσονίκα*

Θα ταξιδέψετε; Ασφαλίστε από την ακύρωση του ταξιδιού μέχρι και την απώλεια του διαβατηρίου

Ταξίδι σημαίνει για πολλούς η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Εμπειρία θετική και χαρά μεγάλη το ταξίδι για όλους, μικρούς και μεγάλους, εντός ή εκτός της χώρας. Σε μια εποχή, ωστόσο, που η ανάγκη να κυλήσουν όλα ομαλά είναι κρίσιμο θέμα ψυχικής και οικονομικής ισορροπίας και που ακόμη και η ρομαντική βόλτα στο Παρίσι μπορεί να ενέχει ακραίους κίνδυνους, η ταξιδιωτική ασφάλιση πρέπει να έχει θέση δίπλα στα εισιτήρια και τις βαλίτσες μας.

Ταξίδια αναψυχής, ταξίδια επαγγελματικά, ταξίδια για σπορ και περιπέτεια, ταξίδια σε μακρινά και αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Ο κίνδυνος από τη στιγμή που αφήνουμε την εστία μας αυτονόητα μεγαλώνει. Οι επιλογές και οι τρόποι να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και απρόοπτα όταν είμαστε ταξιδιώτες λιγοστεύουν.

Ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος μπορεί να σας ξεναγήσει στα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης προκειμένου να σας προστατεύσει απέναντι σε συνηθισμένες ή όχι περιπτώσεις κακοτυχίας, αλλά και σε ακραίες καταστάσεις και επιλογές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει προϊόντα για την κάλυψη των αναγκών του πελάτη και την υποστήριξη του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μετά αλλά και πριν.

Ασφαλίζοντας την υγεία σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, έχετε κάνει ήδη το πρώτο σωστό βήμα. Ατύχημα ή ασθένεια, με νοσοκομειακή κάλυψη 100% στη χώρα που επισκέπτεστε, αλλά και εξωνοσοκομειακές καλύψεις, όπως επίσκεψη σε γιατρό και διαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, εξασφαλίζεται κατά 100% η κάλυψη της μεταφοράς με ασθενοφόρο, αν χρειαστεί, ενώ καλύπτονται και πρόσθετες ανάγκες, όπως φυσιοθεραπεία και οδοντιατρική περίθαλψη. Εδώ είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι κάλυψη δαπανών υγείας μπορεί να σας προσφέρει και το ατομικό σας ασφαλιστήριο, όχι όμως με το ποσοστό κάλυψης, την ευελιξία και τις πρόνοιες της ταξιδιωτικής σας ασφάλισης.

Για τις περιπτώσεις των ατυχημάτων επιπλέον της κάλυψης των εξόδων για τη μεταφορά και τη θεραπεία, προβλέπονται και σημαντικά ποσά και επιδόματα για σοβαρούς τραυματισμούς και μόνιμες βλάβες.

Το ταξίδι των συγγενών και των ανθρώπων σας, ώστε να βρεθούν σύντομα κοντά σας, η επιλογή της συνέχισης του ταξιδίου μετά από τη θεραπεία αλλά και ο επαναπατρισμός σορού σε περίπτωση θανάτου, μπορούν να καλυφθούν 100%.

Προνοώντας για τα απρόοπτα, η ταξιδιωτική ασφάλιση φροντίζει να καλύψει κάθε σοβαρό παράγοντα που μπορεί να διαταράξει την ψυχική σας ισορροπία ή την ομαλή έκβαση του ταξιδίου σας. Συνηθισμένες ατυχίες, όπως η καθυστερημένη άφιξη αποσκευών, η απώλεια πτήσης ανταπόκρισης και η καθυστέρηση πτήσης συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις. Προβλέπονται, ωστόσο, και πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως η ληστεία και η επίθεση, ακόμη και η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη. Η κλοπή διαβατηρίου και μετρητών αποζημιώνονται, η οδική βοήθεια εάν πρόκειται να οδηγήσετε είναι απαραίτητη, ενώ στις παροχές συμπεριλαμβάνεται μέχρι και η κάλυψη της απαλλαγής στις ίδιες ζημιές του ενοικιαζόμενου οχήματος.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση φτάνει ως την αστική ευθύνη του ταξιδιώτη, περιλαμβάνοντας τόσο την κάλυψη της προσωπικής σας ευθύνης για υλικές ζημιές, όσο και της αστικής ευθύνης για σωματικές βλάβες. Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανή εμπλοκή και πρόβλημα, παρέχει νομική προστασία αποζημιώνοντας έξοδα και συντονίζοντας την υποστήριξή σας.

Όλα αυτά, βεβαίως, αν πραγματοποιήσετε το προγραμματισμένο ταξίδι σας. Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος αστάθμητος παράγοντας σας απαγορεύσει την υλοποίηση των σχεδίων σας;

Βασική και καίρια παροχή, είναι η ασφάλιση της ακύρωσης του ταξιδίου μέχρι και του ποσού της συνολικής του αξίας. Εάν λοιπόν, για παράδειγμα, ένα μέλος της οικογένειας σας δεν μπορεί να ταξιδέψει για λόγους υγείας, θα αποζημιωθείτε για χρήματα που έχει ήδη καταβάλει και που σε άλλη περίπτωση θα ήταν χαμένα.

Περιορισμοί, όρια, όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν όπως σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Για την κατανόηση τους αλλά και για ειδικές ανάγκες και επεκτάσεις του συμβολαίου σας, συζητήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Οι επιλογές διαφέρουν όταν το ταξίδι είναι στη χώρα διαμονής σας ή στο εξωτερικό, είναι δυνατό να είσαστε ασφαλισμένοι ακόμα και σε εμπόλεμη περιοχή, η μεγάλη ηλικία δεν σας αποκλείει απαραίτητα από όλες τις καλύψεις, και εάν ταξιδεύετε συχνά σας συμφέρει η ετήσια ταξιδιωτική ασφάλιση.

Καλά ταξίδια και καλή επιστροφή.

Χρόνια πολλά! Ευτυχισμένο και ασφαλές το νέο έτος!

Ο Δημήτρης Κουτσονίκας είναι σύμβουλος ασφαλίσεων, εκπρόσωπος της 4U insurance consultants, οικονομολόγος.

Άλλα άρθρα του Δημήτρη Κουτσονίκα στο fpress.gr

Ασφαλιστικό: Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το διανεμητικό σύστημα και ο Μένανδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ