Deutsche Bank: Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 - Τι εκτιμάει για πληθωρισμό και έλλειμμα

Deutsche Bank: Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 - Τι εκτιμάει για πληθωρισμό και έλλειμμα

Διπλή ύφεση στη Γερμανία

Στο 2,3% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η Deutsche Bank, ενώ για το 2024, η επίδοση θα υποχωρήσει στο 1,6%, σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκά περιβάλλον, στο οποίο θα κυριαρχήσει η αδυναμία της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής της Γερμανίας.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank βλέπει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 4,3% φέτος και 2,5% την επόμενη χρονιά, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αποκλιμακωθεί αργά, στο 8% φέτος και στο 6% το 2024. Έλλειμμα βλέπει και στον προϋπολογισμό, στο 2% και στο 1,3% τις δύο χρονιές.

Διπλή ύφεση στη Γερμανία

Η Deutsche Bank αφιερώνει πολύ μεγάλο μέρος της ανάλυσής της στα στοιχεία από τη Γερμανία, τα οποία δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,3% το τρίτο τρίμηνο. Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, αναμένει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα βγει μόνο σταδιακά από την αποτελμάτωση της, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει παραμείνει υποτονική.

Ενώ η συνολική μείωση του ΑΕΠ λόγω της διπλής ύφεσης (4ο 3μηνο 22/1ο 3μηνο 23 και 3ο 3μηνο 23) θα είναι πιθανώς μικρότερη από 1 ποσοστιαία μονάδα, μια εκ νέου πτώση του ΑΕΠ παρέχει άλλη μια οπισθοδρόμηση στην ήδη υποβαθμισμένη γερμανική εμπιστοσύνη. Αυτός ο βρόχος αρνητικής ανάδρασης πιθανότατα θα επιβαρύνει την οικονομία το 2024, αναφέρει.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Το μοντέλο ανάλυση της υποστηρίζει την εκτίμηση ότι ο βασικός πληθωρισμός θα μπορούσε πράγματι να υποχωρήσει αισθητά μέχρι το τέλος του 2024. Ωστόσο, η πρόσφατη απότομη αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου εγκυμονεί σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους. Συνολικά, προβλέπει ότι το ονομαστικό επιτόκιο θα μειωθεί σε 6,1% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,4% το 2025, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ