Τα τρία σενάρια της UBS για τη Μέση Ανατολή - Τι βλέπει για το πετρέλαιο

Τα τρία σενάρια της UBS για τη Μέση Ανατολή - Τι βλέπει για το πετρέλαιο

Οι κίνδυνοι να εμπλακεί το Ιράν έχουν αυξηθεί, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας

Διατηρεί η UBS τη σύσταση στους ριψοκίνδυνους επενδυτές να προσθέσουν μακροχρόνια έκθεση μέσω συμβάσεων για πετρέλαιο Brent μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οι οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση σε τιμές spot ή να πουλήσουν τους καθοδικούς κινδύνους τιμών του Brent, υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν σε σημείωμά τους σήμερα Τρίτη, τέταρτη μέρα των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ότι οι κίνδυνοι να εμπλακεί το Ιράν έχουν αυξηθεί.

Σε μια ήδη σφιχτή αγορά πετρελαίου, οι διαταραχές στις ιρανικές εξαγωγές είτε μέσω διεύρυνσης του μετώπου των συγκρούσεων είτε μέσω αυστηρότερων κυρώσεων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, με τους traders να κρατούν το βλέμμα προσηλωμένο στο ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ προς το Ιράν.

Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνεται, εάν, δηλαδή, θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή της για να εξισορροπήσει την αγορά σε περίπτωση χαμηλότερων ιρανικών εξαγωγών ή εάν η δική της παραγωγή θα μπορούσε να επηρεαστεί άμεσα.

Ταυτόχρονα, οι αγορές αντιμετωπίζουν μια περίοδο συγκράτησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS εξακολουθεί να προτιμά το σταθερό εισόδημα από τις μετοχές.

«Βλέπουμε ένα καλύτερο προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής για το σταθερό εισόδημα και συνιστούμε στους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων υψηλής ποιότητας στο εύρος διάρκειας 5-10 ετών», επισημαίνεται, καθώς προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η 12μηνη πρόβλεψη της τράπεζας για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είναι 3,5% σε μια βασική περίπτωση, 4% σε ανοδικό σενάριο και 2,75% σε σενάριο πτώσης, που περιλαμβάνει ύφεση στις ΗΠΑ.

Χρυσός

Με το κόστος ευκαιρίας για τον χρυσό να αυξάνεται, τώρα βλέπουμε επίσης μια πιο περιορισμένη προοπτική για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει στο τέλος του έτους περίπου στα 1.850 USD, από 1.950 USD, προηγουμένως και να αυξάνεται στα 1.950 USD, έως το τέλος Ιουνίου 2024, από 2.100 USD στο παρελθόν, σημειώνουν οι αναλυτές. Ωστόσο, προσθέτουν ότι ο χρυσός συνεχίζει να έχει οφέλη διαφοροποίησης σε ένα χαρτοφυλάκιο και συχνά ξεπερνά τις επιδόσεις σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.

Όσοι έχουν χρυσό θα πρέπει να κατέχουν αυτές τις θέσεις εν αναμονή της ανάκαμψης τους επόμενους 6-12 μήνες, κατά την άποψή μας, συνιστούν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UBS.

Τέλος, σημειώνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το δολάριο ΗΠΑ βοηθήθηκαν από την πρόσφατη ισχύ των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και ότι παρά τη διαρθρωτική υπερτίμησή του, το αμερικανικό νόμισμα θα έχει καλή υποστήριξη για το υπόλοιπο του 2023.

Το δολάριο θεωρείται επίσης ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας, μαζί με το ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας.

Τρία σενάρια

Οι προοπτικές που βλέπει η UBS συνψίζονται σε 3 σενάρια. Πρόκειται για τα εξής:

• Αποκλιμάκωση. Το καλύτερο αποτέλεσμα, από ανθρωπιστική άποψη, θα ήταν η ταχεία παύση των σημερινών εχθροπραξιών. Τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου στις αγορές τείνουν να εξασθενούν γρήγορα και πιθανότατα θα το έκαναν σε περίπτωση ταχείας αποκλιμάκωσης.

• Συγκρατημένη αντιπαράθεση. Η επίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο παρατεταμένη, αλλά παραμένει περιορισμένη σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να εξασθενίσει σταδιακά σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αλλά με τη δυνατότητα για μακροχρόνιες επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και περιουσιακά στοιχεία.

• Περιφερειακή κλιμάκωση. Σε ένα αρνητικό σενάριο, η επίθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και να προσελκύσει άλλες χώρες, με την πιθανότητα μεγαλύτερης διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ