ING: Η παγκόσμια οικονομία είναι κολλημένη στη «ζώνη του λυκόφωτος» - Νέα πρόκληση για τις τράπεζες

ING: Η παγκόσμια οικονομία είναι κολλημένη στη «ζώνη του λυκόφωτος» - Νέα πρόκληση για τις τράπεζες

Οι προβλέψεις της ING μιλούν για ανάπτυξη μόλις 0,4% στην Ευρωζώνη φέτος, με τον πληθωρισμό στο 5,2%.

Η παγκόσμια οικονομία είναι κολλημένη στη «ζώνη του λυκόφωτος», ανάμεσα στη στασιμότητα και την ύφεση, διαπιστώνει η ING. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου να βυθιστούν σε «slowcession» (από τις λέξεις «slow» και «recession»).

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzerski, το πρώτο εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από γεγονότα που θα μπορούσαν να γεμίσουν μια ολόκληρη χρονιά. Η Ευρώπη απέφυγε την ενεργειακή κρίση χάρη στον ήπιο χειμώνα και τα κρατικά μέτρα στήριξης. Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τα lockdowns του κορωνοϊού ήταν πιο αδύναμο από ό,τι όλοι ήλπιζαν. Μια τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ελβετία δεν κατέληξε σε παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όπως πολλοί φοβήθηκαν. Η πρωτοφανής σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες συνοδεύτηκε από τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, αλλά δεν ήταν κατ΄ ανάγκη αποτέλεσμά της.

Κοιτάζοντας στο δεύτερο μισό του έτους, η ING εκτιμά ότι το άνοιγμα της Κίνας θα συνεχίσει να είναι αδύναμο, η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να βιώσει μια ύφεση τον χειμώνα και η Ευρωζώνη θα παραμείνει ανάμεσα στη στασιμότητα και την ύφεση.

Καθώς πολλές οικονομίες επιβραδύνουν, οι πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να αποκλιμακωθούν, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τελικά οδηγώντας σε πτώση των τιμών. Έτσι, η ING εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αλλά και ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσουν γρηγορότερα από ό,τι περιμένουν οι κεντρικές τράπεζες προς τα τέλη του έτους.

Το φαινόμενο του «slowcession» αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες, τονίζει ο επενδυτικός οίκος, καθώς εξηγεί πως η τάση αυτή είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί σε σχέση με μια πιο εμφανή ύφεση, για παράδειγμα. Μέχρι οι κεντρικοί τραπεζίτες να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε «slowcession», θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και όχι να τα μειώνουν.

Η ING πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες του χρόνου, αναγνωρίζοντας την αδύναμη ανάπτυξη, τη γενικότερη υποχώρηση του πληθωρισμού και το γεγονός ότι δεν χρειάζονται πια αυξήσεις επιτοκίων.

Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν σύντομα.

Οι προβλέψεις της ING μιλούν για ανάπτυξη μόλις 0,4% στην Ευρωζώνη φέτος, με τον πληθωρισμό στο 5,2%. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 0,5% με πληθωρισμό στο 2,5%. Για το 2025, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% με τον πληθωρισμό να πέφτει στον στόχο της ΕΚΤ, στο 2%.

Για την ελληνική οικονομία, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη στο 1,7% φέτος, στο 1,6% το 2024 και στο 1,7% το 2025.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 4,1% φέτος, στο 2,3% του χρόνου και στο 2% το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ