Bloomberg: Οι Έλληνες ψηφίζουν με τις αγορές να ελπίζουν σε μια νέα σταθερή κυβέρνηση

Bloomberg: Οι Έλληνες ψηφίζουν με τις αγορές να ελπίζουν σε μια νέα σταθερή κυβέρνηση

Η προηγούμενη ψηφοφορία στις 21 Μαΐου έδειξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, θα αναδειχθεί σχεδόν σίγουρα νικητής αυτή τη φορά.

Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πιθανότερος νικητής, με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου.

Η προηγούμενη ψηφοφορία στις 21 Μαΐου έδειξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, θα αναδειχθεί σχεδόν σίγουρα νικητής αυτή τη φορά. Η πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να συγκροτήσει μονοκομματική κυβέρνηση ή αν θα αποτύχει και πάλι να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν φαίνεται να αποκλείεται, καθώς κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων στην Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, ενδέχεται να διεξαχθούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

Ο Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019 έως τις 24 Μαΐου, όταν ο Ιωάννης Σαρμάς διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά τις αναποφάσιστες εκλογές.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα αυτή τη φορά είναι αν οι Έλληνες θα πάνε πραγματικά να ψηφίσουν. "Ελπίζω ότι η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα είναι υψηλότερη σε σχέση με την ψηφοφορία της 21ης Μαΐου", δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά τη ρίψη της ψήφου του. Το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 10:30 το πρωί ήταν 11,3%.

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων σημείωσαν ράλι μετά την ψηφοφορία του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια πιθανή νίκη του Μητσοτάκη την Κυριακή - η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το 40,8% των ψήφων τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 20,7% του αριστερού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, και τη μεγαλύτερη διαφορά νίκης οποιουδήποτε κόμματος από το 1974.

Εάν χρειαστούν τρίτες εκλογές, που θα υποδηλώνουν μεγαλύτερη αστάθεια, η δυναμική της αγοράς μπορεί να αντιστραφεί, ακόμη και καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια.

Για να μπορέσει ο Μητσοτάκης, 55 ετών, να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να επαναλάβει το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα του τον Μάιο. Αν συμβεί αυτό - δεδομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου της Ελλάδας, ώστε το κόμμα που έρχεται πρώτο να λαμβάνει έως και 50 μπόνους έδρες - είναι πιθανό να αποκτήσει τουλάχιστον 151 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, ακόμη και αν επιπλέον κόμματα περάσουν το όριο του 3% που είναι απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Εάν ο απόφοιτος του MBA του Χάρβαρντ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε τα κόμματα θα πρέπει και πάλι να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Και αν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων επιμείνουν στην τρέχουσα θέση τους - ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν - τότε οι Έλληνες θα βρεθούν ξανά στα εκλογικά κέντρα σε περίπου ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ