Ελαφρώς καλύτερες προβλέψεις για το 2023 από την Παγκόσμια Τράπεζα - Ποιους κινδύνους βλέπει

 Ελαφρώς καλύτερες προβλέψεις για το 2023 από την Παγκόσμια Τράπεζα - Ποιους κινδύνους βλέπει

Προς τα επάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα, διά στόματος του προέδρου της, David Malpass.

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τις εαρινές συναντήσεις με το ΔΝΤ, ο Malpass ανακοίνωσε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% από 1,7% που διέβλεπε η Τράπεζα τον Ιανουάριο. Τη βελτίωση αυτή απέδωσε στην άρση των υγειονομικών μέτρων στην Κίνα, αλλά και στην καλύτερη από το προσδοκώμενο επίδοση των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής ταραχής, καθώς και της ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, ενδέχεται να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Μιλώντας μάλιστα συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ, ο Malpass δήλωσε ότι οι τριγμοί στον τραπεζικό τομέα συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα, ενόσω οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε πως η φετινή επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη του 2022 θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση του χρέους από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η πίεση που ασκεί το διεθνές χρέος στο παγκόσμια σύστημα θα δώσει ώθηση για την υιοθέτηση τακτικών αναδιάρθρωσής του.

Συγκεκριμένα μιλώντας για τις φτωχότερες χώρες, εκτίμησε ότι οι εκροές χρέους ενδέχεται να φτάσουν τα 62 δισ. δολάρια φέτος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από την Ουάσιγκτον, μια συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους θα ήταν ευνοϊκή για όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Malpass χαρακτήρισε τη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal στη Ρωσία «επαίσχυντη» πράξη, η οποία παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ