Βρετανία: Κυκλοφόρησαν τα πρώτα νομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Κάρολου - Ποια η αξία τους

Βρετανία: Κυκλοφόρησαν τα πρώτα νομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Κάρολου - Ποια η αξία τους

Γιατί το πρόσωπο του νέου βασιλιά Κάρολου Γ' είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό της μητέρας και προκατόχου του βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια τα νέα νομίσματα (που κυκλοφόρησαν σήμερα 8/12/2022) δεν έχουν το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά εκείνο του βασιλιά Καρόλου.

Τα πρώτα νέα νομίσματα της Βρετανίας, αυτά με το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου, που κυκλοφόρησαν είναι αξίας 50 πενών (σχεδόν 58 λεπτά του ευρώ).

Έκαναν την πρεμιέρα τους στα ταχυδρομικά γραφεία της Βρετανίας, «τα οποία θα παραλάβουν 4,9 εκατομμύρια απ’ αυτά», διευκρίνισε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο.

Τα αποκαλυπτήρια του επίσημου πορτρέτου που εικονίζεται στα νομίσματα, έργο του γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς, είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Φιλοτεχνήθηκε από μια φωτογραφία και εγκρίθηκε από το βασιλιά.

Όπως το θέλει η παράδοση, το πρόσωπο του νέου βασιλιά είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή του μονάρχη που είχε προηγηθεί. Ο Κάρολος κοιτάζει συνεπώς προς τα αριστερά, ενώ η εικόνα της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ήταν στραμμένη προς τα δεξιά.

Στην πίσω όψη των νομισμάτων υπάρχει ένα μοτίβο σε ανάμνηση της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953, το οποίο απεικονίζει τον βασιλικό θυρεό και τα εμβλήματα των τεσσάρων εθνών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μοτίβο αυτό υπήρχε ήδη στα νομίσματα που είχαν κοπεί την εποχή εκείνη. Η στέψη του Καρόλου Γ’ θα γίνει στις 6 Μαΐου.

Συνολικά θα τεθούν αρχικά σε κυκλοφορία 9,6 εκατομμύρια νέα νομίσματα. Περίπου 27 δισεκ. νομίσματα είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία φέρουν το πορτρέτο της εκλιπούσης Ελισάβετ Β’: θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα αντικαθίστανται παρά μόνο όταν έχουν ζημιές ή φθορές.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα με την εικόνα του νέου βασιλιά θα τεθούν σε κυκλοφορία στα μέσα του 2024 και θα αντικαθιστούν κι αυτά σταδιακά εκείνα που φέρουν το πορτρέτο της Ελισάβετ Β’, όταν αυτά τα τελευταία θα φθείρονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ