Ζαπορίζια: Τέθηκαν ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Τέθηκαν ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό

Έπειτα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν σε περιοχές των υπό ρωσική κατοχή εδαφών

Τα συστήματα ασφαλείας τέθηκαν σε λειτουργία στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπειτα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν σε περιοχές των υπό ρωσική κατοχή εδαφών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti .

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό».

ΙΑΕΑ: Πολύ κοντά στην απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το Reuters, το οποίο μετέδωσε την είδηση, σημειώνει ότι δεν ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να την επιβεβαιώσει.

Σημειώνεται ότι μετά από την αναστάτωση που έχει προκληθεί σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν για μια επιθεώρηση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, που έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ και ο Ρώσος πρεσβευτής σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Γκρόσι και Λιχατσόφ "συζήτησαν λεπτομερώς το σύνολο των σχετικών θεμάτων με την προβλεπόμενη επιθεώρηση από τον ΙΑΕΑ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια", ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία.

"Η ρωσική πλευρά συμμερίζεται την πρόθεση να οργανωθεί μια τέτοια αποστολή στο εγγύς μέλλον, μόλις η στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέψει, και είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητειακής", πρόσθεσε η Rosatom.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ