Λευκός καπνός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με υποχώρηση της Τουρκίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με υποχώρηση της Τουρκίας

Λίγο κράτησε η σκληρή στάση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

 

Στην άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της ΄Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προχώρησε το βράδυ της Τρίτης η Τουρκία, λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη των εργαστιών της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Η Άγκυρα προχώρησε στην΄άρση μετά από τριμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που υπέγραψε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ η Σουηδία συμφώνησε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων έκδοσης της Τουρκίας για ύποπτους τρομοκράτες, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως πήρε αυτά που ήθελε από τις δύο χώρες.Η ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία είναι άμεσο αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πριν την έναρξη του πολέμου μόλις το 25% των Φινλανδών τασσόταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ μετά την εισβολή το ποσοστό ανέβηκε στο 79%. Αντίστοιχα στη Σουηδία έξι στους δέκα υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης αναμένεται να γίνει σχετικά σύντομα και θα μετατρέψει τη Βαλτική σε "λίμνη" του ΝΑΤΟ, ενώ θα ενταθεί η απομόνωση του ρωσικού θύλακα του Καλίνιγκραντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ