Μαριούπολη: Ο ρωσικός στρατός θα επιτρέψει την έξοδο από το Αζοφστάλ μόνο εάν υψωθούν λευκές σημαίες

Μαριούπολη: Ο ρωσικός στρατός θα επιτρέψει την έξοδο από το Αζοφστάλ μόνο εάν υψωθούν λευκές σημαίες

Πρόταση της Μόσχας για την κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις επιθέσεις και να επιτρέψει τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται μέσα στο εργαστάσιο Αζοφστάλ, μετέδωσε το πρακτορείο Tass επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι «αβάσιμοι» μετέδωσε το TASS.

Σαρλ Μισέλ: Έκκληση στον Πούτιν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Μαριούπολη

Η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους θα ξεκινήσει μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο εργοστάσιο, σφραγισμένο από τον ρωσικό στρατό, υψώνουν λευκές σημαίες, δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Διοίκησης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους θα ξεκινήσει όταν οι ουκρανικές δυνάμεις υψώσουν λευκές σημαίες σε όλη την περίμετρο ή σε ορισμένες διαδρομές που οδηγούν έξω από το Αζοφστάλ» είπε.

Ο Μιζίντσεφ είπε ότι μόλις σηκωθούν οι λευκές σημαίες σε δρόμους που οδηγούν έξω από το Αζοφστάλ, ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του Ντόνετσκ θα τερματίσουν κάθε πολεμική επιχείρηση και θα εγγυηθούν την ασφαλή έξοδο προς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η εκκένωση μπορεί να γίνει είτε προς εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις είτε προς την Ρωσία. Για όλους όσοι παραδίδονται είναι εγγυημένη η ζωή και η ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτή η «ανθρωπιστική πρωτοβουλία» ισχύει 24 ώρες το 24ωρο, συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «λεωφορεία και αυτοκίνητα», καθώς και ασθενοφόρα, είναι μόνιμα διαθέσιμα και έτοιμα «να μεταφέρουν ανθρώπους».

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει δώσει απάντηση στην ρωσική πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ