Η Ουκρανία ζητά στρατιωτική βοήθεια από την επιφυλακτική και απρόθυμη Βουλγαρία

Η Ουκρανία ζητά στρατιωτική βοήθεια από την επιφυλακτική και απρόθυμη Βουλγαρία

«Πολλές ζωές χάνονται επειδή ορισμένοι από τους εταίρους μας στην Ευρώπη δεν μας ακούν», δήλωσε στη βουλγαρική τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. 

Η Ουκρανία ζητά τη στρατιωτική βοήθεια της Βουλγαρίας, όμως υπάρχει μια μερίδα του κυβερνητικού συνασπισμού που αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα (20.4.2022) τη Σόφια, κάλεσε σήμερα τη Βουλγαρία να παράσχει το συντομότερο στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του, ενώ κατηγόρησε αυτούς στη βουλγαρική κυβέρνηση που αρνούνται να παραδώσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό.

Οι αρχές «γνωρίζουν θαυμάσια ποια είναι τα αιτήματά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Δευτέρας οδικώς έπειτα από ένα ταξίδι 20 ωρών. «Όταν είμαστε σε πόλεμο, έχουμε ανάγκη τα πάντα, από σφαίρες μέχρι μαχητικά αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία παράγει πυρομαχικά, πυραύλους και ελαφρά όπλα, ενώ διαθέτει σοβιετικού σχεδιασμού αεροπλάνα MiG-29. Όμως οι σοσιαλιστές του PSB, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την αποστολή τέτοιου τύπου βοήθειας στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Οικονομίας, Κορνέλια Νίνοβα, η οποία ελέγχει τις εγκρίσεις των εξαγωγών όπλων, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως, όσο βρίσκεται στην κυβέρνηση, «ούτε καρφί» δεν θα εξαχθεί στην Ουκρανία.

«Σεβόμαστε την πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία και αφήνουμε στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να αποφασίσουν πώς και πότε θα βοηθήσουν την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

«Όμως το επαναλαμβάνω: όλοι αυτοί που είναι απρόθυμοι, που τάσσονται κατά της αποστολής όπλων και διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, υποστηρίζουν στην πραγματικότητα τη ρωσική επίθεση και το φόνο των πολιτών μας».

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ουκρανός αξιωματούχος συνάντησε τον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την αποστολή βοήθειας, και τον πρωθυπουργό, Κίριλ Πετκόφ.

«Ας το πούμε έτσι, μερικές φορές οφείλω να είμαι διπλωμάτης, είμαι ικανοποιημένος από τις επαφές μου», σχολίασε ο Κουλέμπα. «Η βοήθεια φθάνει συχνά πολύ αργά», δήλωσε εξάλλου ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε εκπομπή της βουλγαρικής bTV. «Πολλές ζωές χάνονται επειδή ορισμένοι από τους εταίρους μας στην Ευρώπη δεν μας ακούν».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Ευρώπη να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού αερίου. «Το να βοηθάτε την Ουκρανία πληρώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία, αυτό ισοδυναμεί με το να μας σώζετε από τη μια πλευρά και από την άλλη να χρηματοδοτείτε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή που μας σκοτώνει», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ