Σκληρές μάχες σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

Σκληρές μάχες σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, ενώ ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ

Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου, στο Χάρκοβο αλλά και στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους. Τουλάχιστον 100.000 πολίτες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ενώ νεκροί κείτονται άταφοι στους δρόμους. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, ενώ ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, που απέχει περίπου 100 χλμ από το Χάρκοβο. Όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη, ενώ οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Από την άλλη, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήματα τριών βορειοδυτικών προαστίων, της Μπούκα, του Χοστομέλ και του Ιρπίν, τα οποία σφυροκοπούνται σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Την ίδια ώρα οι υπερασπιστές του Κιέβου οχυρώνονται και περιμένουν τη μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η προέλαση φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε χθες, Τρίτη (22/3) ότι ανακατεληφθη η πόλη Μακαρίβ, 60 χλμ δυτικά του Κιέβου, ανακόπτοντας την πορεία των ρωσικών δυνάμεων προς της πρωτεύουσα. Επίσης, επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκε σε πολυώροφο κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Ανησυχία εκφράζεται και για την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα όπου 300.000 κάτοικοι βλέπουν τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να εξαντλούνται. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρική κλινική στην περιοχή του Λουγκάνσκ αλλά και ότι οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 2.389 παιδιά από το Ντονμπάς. Η Μόσχα αρνείται ότι αναγκάζει αμάχους να φύγουν από την Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι υποδέχεται πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα ρωσικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν και τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπούν οι Ουκρανοί από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ