Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία - Ο δήμαρχος του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Upd Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Νωρίτερα o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.


Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης στη Μολδαβία

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες, εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως στις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος Μάγια Σάντου είχε προαναγγείλει ότι η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη γειτονική Ουκρανία. «Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Από το μεσημέρι η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Λίγα λεπτά πριν από τις πέντε το απόγευμα ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγιο, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από βόμβα στη Μαύρη Θάλασσα - Μετέφερε εμπορεύματα ή... όπλα;

Παράλληλα, εκκενώνεται το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων, με τους Έλληνες ανταποκριτές να κατευθύνονται στην ελληνική πρεσβεία.

Όλοι οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έχουν ετοιμάσει τα πράγματά τους και φεύγουν καθώς το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στα κυβερνητικά κτίρια, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο, το οποίο φρουρούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Εισβολή στην Ουκρανία: 18 νεκροί από επίθεση με πύραυλους στην Οδησσό

Επικρατεί ανησυχία για ρωσική επιχείρηση στο κέντρο του Κιέβου τις επόμενες ώρες, με στόχο την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ