Άρχισε στη Σερβία η χορήγηση του φαρμάκου της Pfizer

 Άρχισε στη Σερβία η χορήγηση του φαρμάκου της Pfizer

Η πρώτη παρτίδα του αντιϊκού αυτού φαρμάκου έφτασε σήμερα το πρωί στη χώρα και ξεκίνησε η διανομή στα Κέντρα Υγείας,

 

Η Σερβία παραλαμβάνει το φάρμακου Paxlovid κατά του COVID-19 που παρασκευάζει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer. Η πρώτη παρτίδα του αντιϊκού αυτού φαρμάκου έφτασε σήμερα το πρωί στη χώρα και ξεκίνησε η διανομή στα Κέντρα Υγείας, ανακοινώθηκε από το σερβικό υπουργείο Υγείας.

«Το Paxlovid είναι ένα αντιϊκό φάρμακο που περιέχει τα συστατικά ritonavir και nirmatrelvir, προορίζεται για στοματική χρήση και ενδείκνυται για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19 σε ενήλικες οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά κλινική εικόνα. Συνιστάται η έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου.

Στη Σερβία χρησιμοποιούνται άλλα δύο φάρμακα κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για το κινεζικό Favipiravir που χορηγείται σε ασθενείς με COVID από τον Ιούλιο του 2021 και το αμερικανικό φάρμακο της Merc που έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021.

Από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 1.779.782 κρούσματα, ενώ 14.054 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου Sars-Cov2.

Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 0,79%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ