Νέα γερμανική κυβέρνηση - Πώς προβλέπεται η σχέση της με την Ελλάδα

Νέα γερμανική κυβέρνηση - Πώς προβλέπεται η σχέση της με την Ελλάδα

Η οριστική συμφωνία των Σοσιαλιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, υπό τον νέο Καγκέλαριο Όλαφ Σολτς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το Βερολίνο αποκτά ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια, σοσιαλιστή Καγκελάριο.Ο Σολτς ωστόσο ξεκινά τη θητεία του με σημαντικές υποχωρήσεις, έχοντας αναγκαστεί να μοιράσει κάποια από τα σημαντικότερα υπουργεία στους κυβερνητικούς εταίρους του.Συγκεκριμένα, οι Πράσινοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής, Εξωτερικών, Οικογενειακής Πολιτικής και το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Μεταφορών και το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας.

Η μεγαλύτερη απώλεια για τον Σολτς είναι το υπουργείο Εξωτερικών και των Οικονομικών, το οποίο ανέλαβαν κυβερνητικοί συνεργάτες, με κάποιους από τους οποίους έχει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για πολύ σοβαρά ζητήματα. Το μοίρασμα αυτό καταδεικνύει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Ειδικά οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που έλαβαν 11,5% των ψήφων, αντάλλαξαν πολύ ακριβά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, οι Πράσινοι ήθελαν διακαώς και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και δεν έλαβαν.

Σημείο αναφοράς των νέων γεγονότων είναι το κατά πόσο ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός θα είναι ευνοϊκότερος για την Ελλάδα.

Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, φιλλεληνικές θέσεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ευρωομόλογα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Συγκεκριμένα,ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνια μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, οι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την επανεξέταση του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου.

Επιπλέον, κρατούν επικριτική στάση απέναντι στην Άγκυρα, καταδικάζοντας τις προκλητικές της πολιτικές έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, έχουν συγχαρεί την Αθήνα για τη στάση της στο μεταναστευτικό, προτείνοντας να γίνει μια πιο δίκαια διανομή των μεταναστών και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ειδικοί ωστόσο επιμένουν ότι πρέπει να αναμένουμε το κατά πόσο θα εφαρμοστούν αυτές οι πεποιθήσεις χωρίς να έχουμε μεγάλες προσδοκίες αφού είναι γνωστό ότι οι πιέσεις εξουσίας στο τέλος υπερτερούν των ιδεολογικών πεποιθήσεων δίνοντας πραγματιστικές διαστάσεις.

Τονίζεται ωστόσο και η στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν θεωρείται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα δεδομένου του γεγονότος ότι στα μνημονιακά χρόνια, ο Λίντνερ κατηγορούσε τον Σόϊμπλε για αδύναμη και ήπια αντιμετώπιση απέναντι στα χρέη της Ελλάδας. Μάλιστα παρουσιάζονταν ακόμα πιο φανατικός υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και καταψήφισε ως επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών όλα τα πακέτα διάσωσης.

Αναμένεται να αποδειχθεί πόσο αδιάλλακτη θα είναι η στάση του Δημοκρατικού Λίντνερ και πόσο υποστηρικτική αυτή των Πρασίνων απέναντι στις πολιτικές της Ελλάδας, για να προχωρήσει η διαχείριση σημαντικών ζητημάτων, τόσο του παρελθόντος όσο και νέων που προκλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ