Διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά των μέτρων για τον κορονοϊό- Σε ανησυχία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά των μέτρων για τον κορονοϊό- Σε ανησυχία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Ευρώπη αντιδρά για την επιβολή των μέτρων με στόχο τον περιορισμό διασποράς του Covid-19.Η επιβολή πρόσθετων μέτρων στην Ολλανδία και την Αυστρία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και επεισόδια.

Νέα ταραχή ξέσπασε στην Ολλανδία κατά της επιβαλλόμενης καραντίνας για τον περιορισμό του Covid-19 στην Ευρώπη. Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown τριών εβδομάδων το περασμένο Σάββατο, αφού κατέγραψε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα Covid. Τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 20:00 και ο κόσμος απαγορεύεται στις αθλητικές εκδηλώσεις. Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν σε μια έξαλλη διαμαρτυρία.

Ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έριξαν πυροτεχνήματα και πέταξαν πέτρες στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, το βράδυ. Η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικά πυρά και με τη χρήση αντλιών νερού.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ καταδίκασε αποκαλώντας "ένα όργιο βίας" τη διαδήλωση, που έγινε το βράδυ κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά την οποία 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 20 συνελήφθησαν.

Η διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ εναντίον των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ακυρώθηκε μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Ρότερνταμ.

Από την άλλη η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα που έκανε τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, νομική απαίτηση από 1η Φεβρουαρίου του 2022, ως απάντηση για τα αυξημένα κρούσματα και τους περιορισμένους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί. Όπως επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg στο BBC, ήταν μια δύσκολη απόφαση να ληφθεί σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ότι τα τρυπήματα ήταν «το μόνο εισιτήριο εξόδου που έχουμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο».

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων στην πρωτεύουσα Βιέννη. Πολλοί κυμάτισαν πινακίδες με συνθήματα όπως «όχι στον εμβολιασμό» και «φτάνει πια».

Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεσπούν διαμαρτυρίες κατά των μέτρων. Στην Κροατία, χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ για να δείξουν την αντίθεσή τους για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ενώ στην Ιταλία, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Circus Maximus στη Ρώμη για να αντιταχθούν στα πιστοποιητικά «Green Pass» που απαιτούνται στο χώρους εργασίας, χώρους εκδηλώσεων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές στέλνουν δεκάδες ακόμη αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές στο νησί της Καραϊβικής Γουαδελούπη, ένα γαλλικό υπερπόντιο τμήμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin είπε ότι κάποιοι που συμμετείχαν στις ταραχές χρησιμοποίησαν «πραγματικά πυρομαχικά» κατά των αρχών επιβολής του νόμου και υποσχέθηκε μια «σταθερή» απάντηση σε όσους διαπράττουν δημόσια διαταραχή.

Ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Χανς Κλούγκε εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του Covid-19 δηλώνοντας στο BBC ότι εάν δεν γίνουν αυστηρότεροι τα μέτρα σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγραφούν μισό εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι μέχρι την επόμενη άνοιξη. «Ο Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», είπε, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση του ιού, όπως ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας». Πολλές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο επιβάλλουν νέους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις καθώς ορισμένες χώρες ανέφεραν πρόσφατα ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ