O ΟΠΕΚ απέρριψε την έκκληση ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής

 O ΟΠΕΚ απέρριψε την έκκληση ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+, η οποία επιβλέπει τις περικοπές στην παραγωγή, είχε προτείνει η αύξηση να διατηρηθεί στα 400.000 βαρέλια την ημέρα και τον Δεκέμβριο, θέση η οποία υιοθετήθηκε από τους υπουργούς των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία


Ο OΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό σταδιακών αυξήσεων στην παραγωγή αργού, αγνοώντας τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με το Bloomberg .

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+, η οποία επιβλέπει τις περικοπές στην παραγωγή, είχε προτείνει η αύξηση να διατηρηθεί στα 400.000 βαρέλια την ημέρα και τον Δεκέμβριο, θέση η οποία υιοθετήθηκε από τους υπουργούς των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει το τελευταίο διάστημα υψηλά επταετίας (από το 2014), με τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να δέχονται ήδη βαρύ πλήγμα.

Ο κ. Μπάιντεν έχει επιρρίψει σχεδόν ανοικτά στον OPEC+ την ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ, αλλά και ανά τον κόσμο.

"Η ιδέα ότι η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και άλλοι βασικοί παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν έχουν βενζίνη για να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να επιστρέφουν σπίτι τους, για παράδειγμα, δεν είναι ορθή", είχε πει στο περιθώριο της G-20 στη Ρώμη προ ημερών ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

Η αύξηση της παραγωγής δεν φτάνει για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που έχει πυροδοτήσει η οικονομική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Η περιορισμένη προσφορά έχει οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ένα ράλι περίπου 30% από τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ