Ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί την COP26 να δράσει για να «σωθεί η ανθρωπότητα»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί την COP26 να δράσει για να «σωθεί η ανθρωπότητα»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για το Κλίμα COP26 να "σώσουν την ανθρωπότητα" από την κλιματική αλλαγή για να σταματήσουμε να σκάβουμε "τους δικούς μας τάφους".

"Είναι ώρα να πούμε ‘Αρκετά’", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ απευθυνόμενος σε δεκάδες συνέδρους από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της COP26.

"Αρκετά με την κακοποίηση της βιοποικιλότητας. Αρκετά με το σκοτώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τον άνθρακα. Αρκετά με το διαχειριζόμαστε τη φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμα βαθύτερα. Σκάβουμε τους ίδιους τους τάφους μας", δήλωσε ο ίδιος.

Αντί να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τον πλανήτη, "επιλέξτε να προστατεύσετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει "οδηγηθεί στα όρια" από τον "δικό μας εθισμό στα ορυκτά καύσιμα". Ιδιαίτερα για τα νησιωτικά κράτη, που απειλούνται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μια αποτυχία της COP26 να εντείνει τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα αντιστοιχεί με "θανατική καταδίκη".

Η διάσκεψη COP26, που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, ξεκίνησε τυπικά χθες στη Γλασκώβη και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, είχε αναβληθεί για ένα χρόνο λόγω της Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ