Ερντογάν σε Μακρόν: Σε ξεγελάσανε οι Έλληνες, δεν έχουν χρήματα για τα Rafale

Ερντογάν σε Μακρόν: Σε ξεγελάσανε οι Έλληνες, δεν έχουν χρήματα για τα Rafale

Ο οργισμένος Ερντογάν κατά τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογο του, δεν έκρυψε την επιθυμία του, η Ελλάδα και το Ισραήλ να μην συμπεριληφθούν σε τηλεδιάσκεψη για την Λιβύη.

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνογαλλική και την ελληνοαμερικανική συμφωνία, όπως προκύπτει από δηλώσεις που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των διμερών συναντήσεων που είχε στη Ρώμη.

Οι βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και η απόκτηση των Rafale φαίνεται να ενόχλησαν τον Τούρκο πρόεδρο ,αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε ξεγελάνε (οι Έλληνες), αυτοί δεν έχουν χρήματα».

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη «αναστατώνει σοβαρά» την Τουρκία

«Και στον κ. Μπάϊντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε "Τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας". Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε. Όσο για τα Rafale μου είπε πως "Εκείνοι έχουν χρήματα"..Του απάντησα και του είπα "Σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. Ευρώ". Μου είπε "Έχουν χρήματα". Όλα είναι χρήμα!! Βέβαια ειναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι με αυτές τις εξελίξεις εμείς να είμαστε δυνατοί», ανέφερε αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος

Ο οργισμένος Ερντογάν, δεν έκρυψε μάλιστα την επιθυμία του, η Ελλάδα και το Ισραήλ να μην συμπεριληφθούν σε τηλεδιάσκεψη για την Λιβύη.

Υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στη συνάντησή μας με τον Μακρόν. Στο επίκεντρο αυτών ήταν φυσικά η Λιβύη. Θέλει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Παρίσι. Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα, "κάναμε ήδη αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε μερικές προσκλήσεις εδώ. Όπως η Ελλάδα, όπως το Ισραήλ, όπως και τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί".

Για την απόκτηση των F16 από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν του υποσχέθηκε κάποια πράγματα , ωστόσο το ζήτημα παραμένει σε.. αναμονή. Συγκεκριμένα έιπε:

«Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα", είπε ο Μπάϊντεν. "Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό τι μπορώ". Και του είπα "Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχετε δώσει βαρύτητα σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή".»

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως τελικά όντως βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Τζο Μπάιντεν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, παρότι νωρίτερα το είχε αρνηθεί.

Προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

Την ίδια ώρα, σκληρή ρητορική με αποδέκτη την Ελλάδα ασκεί η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, επικαλούμενη παραβάσεις της ελληνικής πλευράς που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ελλάδα παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειες που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ΑΝ. Αιγαίου, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις τις που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά της παράνομης προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδος όπως και δίνεται απάντηση στο πεδίο.Η Ελλάδα προσπαθεί να σχηματίσει συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ και βλάπτει τόσο το πνεύμα της αλληλεγγυης της συμμαχίας όσο και τις διμερείς σχέσεις

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ