Σύγκρουση στη Συρία: Έκλεισε η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη διαφιλονικούμενη επαρχία Ιντλίμπ

Σύγκρουση στη Συρία: Έκλεισε η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη διαφιλονικούμενη επαρχία Ιντλίμπ

Μεγάλα τμήματα της Ιντλίμπ ελέγχονται από την ισλαμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που έχει τις ρίζες της στο συριακό παράρτημα της Αλ Κάιντα, Jabhat al-Nusra.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία για συνομιλίες γύρω από θέματα που περιλαμβάνουν τη σύγκρουση στη Συρία, όπου η Μόσχα και η Άγκυρα υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές, ενώ το τελευταίο χρονική διάστημα έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στις παραβιάσεις της υφιστάμενης εκεχειρίας.

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πει την Παρασκευή στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχουν συνομιλίες αργότερα αυτό το μήνα και πως η βία στη βορειοδυτική Συρία θα είναι πιθανόν το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «το κύριο σημείο της ατζέντας είναι η Συρία, δηλαδή το Ιντλίμπ, καθώς οι όροι που καθορίζονται στη συμφωνία του Ιντλίμπ δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονταν ειδικότερα στη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάρτιο του 2020 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μετά από την λήξη της επιχείρησης «Spring Shield», δηλαδή των επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βορειοδυτική Συρία με επίκεντρο την επαρχία Ιντλίμπ. Σε εκείνη την επιχείρηση, τουρκικό πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τις χερσαίες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με διασυνοριακά χτυπήματα ως αντίποινα για μια καταστροφική αεροπορική επίθεση που κοστίσει την ζωή σε περίπου 33 Τούρκους στρατιώτες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία κατά την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, να διαμαρτύρονται διαρκώς για επανειλημμένες παραβιάσεις της συγκεκριμένες εκεχειρίας, γεγονός που οδήγησε τους δύο ηγέτες να αποφασίσουν μια συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα σχετικά αυτά ζητήματα, με έναν από τους Τούρκους αξιωματούχους να τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει νέα αστάθεια στη Συρία».

Μεγάλα τμήματα της Ιντλίμπ ελέγχονται από την ισλαμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που έχει τις ρίζες της στο συριακό παράρτημα της Αλ Κάιντα, Jabhat al-Nusra. Η Τουρκία έχει επίσης στρατεύματα στο Ιντλίμπ, ενώ τόσο τουρκικές όσο και ρωσικές στρατιωτικές μονάδες περιπολούν από κοινού τμήματα της επαρχίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ahval , ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο γνωστό θέρετρο του Σότσι πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη αφού επισκεφθεί τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ