Σάλος με την αντιρατσίστρια αθλήτρια που γύρισε την πλάτη στη σημαία (vid)

Σάλος με την αντιρατσίστρια αθλήτρια που γύρισε την πλάτη στη σημαία (vid)

Έντονες αντιδράσει έχει προκαλέσει η κίνηση της 31χρονης αθλήτριας, η οποία υποστηρίζει ότι της «την έστησαν», αλλά έχει αντιδράσει ανάλογα και στο παρελθόν

Σάλος έχει ξεσπάσει με την κίνηση της σφυροβόλου Γκουέν Μπέρι να γυρίσει την πλάτη της στη σημαία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Η αθλήτρια υποστηρίζει ότι της «την έστησαν», όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο τρόπος διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η 31χρονη αθλήτρια κατέκτησε την τρίτη θέση των αμερικανικών προκριματικών αγώνων για τους Ολυμπιακούς. Αυτό σημαίνει ότι με την επίδοσή της εξασφάλιζε μια θέση στο Τόκιο. Ωστόσο η κίνηση της να γυρίσει την πλάτη στη σημαία την ώρα της ανάκρουσης του ύμνου των ΗΠΑ έχει προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ενώ κάποιοι ζητούν και τον αποκλεισμό της.

Η ίδια υποστήριξε ότι δεν πήρε τυχαία αυτή την απόφαση. Η Μπέρι ισχυρίζεται ότι την στοχοποίησαν εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης της. «Αισθάνομαι ότι μου την έστησαν, ότι το έκαναν επίτηδες. Θύμωσα πολύ για να είμαι ειλικρινής» είπε η Μπέρι.

Σύμφωνα με τη σφαιροβόλο, καθ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης δεν ακούστηκε ποτέ ο εθνικός ύμνος στις απονομές. Η επιλογή να ακουστεί όταν εκείνη ανέβηκε στο βάθρο θεωρήθηκε από την ίδια μια πρόκληση για να την τσεκάρουν.

Μπέρι: «Η αποστολή μου είναι μεγαλύτερη από τον αθλητισμό»

Θέλει να μιλήσει για την κοινωνική αδικία στις ΗΠΑ μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων
Η Μπέρι έχει υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς του Τόκιο για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για ζητήματα κοινωνικής αδικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Ο στόχος μου και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερη από τον αθλητισμό. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω αυτού που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι το σημαντικό για εμένα», ήταν τα λόγια της.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια κίνηση της Μπέρι προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Το 2019, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς αγώνες, είχε υψώσει τη γροθιά της κατά την ολοκλήρωση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Τότε είχε εξηγήσει ότι το είχε έκανε σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικία που επικρατούσε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ