ΠΟΥ: Ετήσιος εμβολιασμός για τις ευάλωτες ομάδες

ΠΟΥ: Ετήσιος εμβολιασμός για τις ευάλωτες ομάδες


Moderna, Pfizer και BioNTech, έχουν επανειλημμένα αναφέρει την άποψη ότι ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ώστε να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα ανοσίας

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στην Covid-19, όπως οι ηλικιωμένοι, θα χρειαστεί να εμβολιάζονται ετησίως για προστασία από παραλλαγές του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο του Οργανισμού που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του GAVI, της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI που συντονίζει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 του ΠΟΥ για τον μηχανισμό COVAX. Η πρόβλεψη υπόκειται σε αλλαγές ενώ συνοδεύεται με δύο άλλα λιγότερο πιθανά σενάρια.

Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων Moderna Inc και Pfizer Inc, με τον γερμανό συνεργάτη της BioNTech, έχουν επανειλημμένα αναφέρει την άποψη ότι ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ώστε να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα ανοσίας, αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι ακόμα ασαφή.

Στο έγγραφο επίσης υπογραμμίζεται ότι ο ΠΟΥ θεωρεί τον ετήσιο εμβολιασμό για πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου ως το «ενδεικτικό» σενάριό του αναφοράς και εμβολιασμό ανά δύο χρόνια για τον γενικό πληθυσμό.

Δεν αναφέρει πώς εξήχθησαν αυτά τα συμπεράσματα, αλλά δείχνει ότι με βάση το σενάριο αναφοράς νέες παραλλαγές του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και τα εμβόλια θα προσαρμόζονται τακτικά για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εσωτερικού εγγράφου, ενώ ο GAVI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 8 Ιουνίου, το οποίο εξακολουθεί να είναι «υπό επεξεργασία», προβλέπει επίσης ως βασικό σενάριο πως 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 θα παραχθούν παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.

Αυτή η ποσότητα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πρόβλεψη των 11 δισεκατομμυρίων δόσεων για το τρέχον έτος που ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), γεγονός που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δεν αναμένει σημαντική αύξηση της παραγωγής εμβολίων μέσα στο 2022.

Στο έγγραφο υπάρχουν επίσης προβλέψεις για προβλήματα στην παραγωγή, ζητήματα έγκρισης από ρυθμιστικές αρχές και «απεξάρτηση από ορισμένες τεχνολογικές πλατφόρμες» ως πιθανές αιτίες καθυστερήσεων εφοδιασμού μέσα στο επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ