Μπάιντεν: Μία είναι η λύση, δύο κράτη για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους

Μπάιντεν: Μία είναι η λύση, δύο κράτη για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους

Η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Τη λύση των δύο κρατών προκειμένου να τερματιστεί η επί πολλές δεκαετίες αντιπαράθεση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους είναι η μόνη βιώσιμη πρόταση, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ισραήλ – Χαμάς: Επιτέλους εκεχειρία

Ο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι με τη Χαμάς για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Μετά από 11 ημέρες συγκρούσεων οι Παλαιστίνιοι θρηνούν 248 νεκρούς, ανάμεσά τους 66 παιδιά, και το Ισραήλ 12 νεκρούς. Τα τελευταία 24ωρα και καθώς η κατάπαυση πυρός τηρείται και από τις δύο πλευρές, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στείλει 13 φορτηγά με τρόφιμα, εμβόλια για τον κορωνοϊό και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην προσήλωσή μου υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ. Καμία μεταβολή, καμία απολύτως. Θα σας πω όμως που υπάρχει μεταβολή. Η μεταβολή είναι πως εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών. Είναι η μόνη απάντηση. Η μόνη απάντηση» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μον Γιε-ιν. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει κριτική από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών που κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε πως είχε επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και του περιέγραψε τα σχέδιά του για την Παλαιστίνη τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη. «Πρόσφατα ανανέωσα τη δέσμευση για την ασφάλεια και την οικονομία για τη Δυτική Όχθη» ανέφερε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως «στους Ισραηλινούς ανέφερα πως είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει η ενδοκοινοτική σύγκρουση στην Ιερουσαλήμ, πρέπει να σταματήσει».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την επίτευξη της εκεχειρίας η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημείωσε την Παρασκευή πως «ο ισραηλινός στρατός πέτυχε τους πολεμικούς στόχους που έθεσε η πολιτική ηγεσία. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και τα αδιάκοπα πυρά σε ισραηλινές πόλεις και χωριά, οι ισλαμιστές στη Γάζα επλήγησαν δραστικά (…). Δεύτερον, όσο περισσότερο συνεχιζόνταν ο πόλεμος, τόσο περισσότερο θα έχανε τον χαρακτήρα του. Αυτό που ξεκίνησε ως νομιμοποιημένη ενέργεια αυτοάμυνας του Ισραήλ εναντίον βροχής ρουκετών από τη Χαμάς, εξελίχθηκε σε πράξη τιμωρίας του άμαχου πληθυσμού (…) . Τρίτον, όσο περισσότερο συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί, τόσο μεγαλύτερος θα ήταν ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, όχι μόνο στο νότο και στο κέντρο του Ισραήλ, αλλά και στο βορρά. (…) Και τέταρτον, το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγαλύτερο από τα στρατιωτικά οφέλη. Δεν διακυβεύεται μόνο η εικόνα του Ισραήλ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά πρώτα από όλα η διατάραξη των σχέσεων του με τις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον δεν κυβερνά πια ο Ντόναλντ Τραμπ, που άφηνε τη χώρα να δρα εν λευκώ παντού και πάντα.Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε ήδη τον Μπένταζμιν Νετανιάχου τηλεσιγραφικά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ