Νέα «παρακάλια» της Τουρκίας: Ο Καλίν καλεί -ξανά- σε συνομιλίες τις ΗΠΑ για F-35 και S-400

Νέα «παρακάλια» της Τουρκίας: Ο Καλίν καλεί -ξανά- σε συνομιλίες τις ΗΠΑ για F-35 και S-400

Νέο «ανατολίτικο παζάρι» επιχειρεί η Άγκυρα για τα F-35, χωρίς να βρίσκει «ευήκοα ώτα» στην Ουάσιγκτον 

Για πολλοστή φορά η Τουρκία κάλεσε τις ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραημ Καλίν, σε διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα της κατασκευής των μαχητικών F-35, μετά την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Επαναλαμβάνουμε στις ΗΠΑ την πρόταση να συζητήσουμε τα θέματα των S-400, των F-35 και των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων). Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω συνομιλιών, εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι. Περιμένουμε ότι τα λάθη θα διορθωθούν» δήλωσε ο Καλίν στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Καλίν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου συνεχίζει την προετοιμασία για τις συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν συγκεκριμένα βήματα. Οι S-400, τα F-35 και οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεών μας. Έχουμε ήδη πει ότι αυτά τα μέτρα εναντίον μας είναι μη νόμιμα και άδικα. Οι κυρώσεις για την απόκτηση από μια χώρα του ΝΑΤΟ εξοπλισμών για τη δική της προστασία αντιτίθενται στο συμμαχικό πνεύμα» δήλωσε ο Καλίν.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία «δεν έχει πειστεί για τα επιχειρήματα των ΗΠΑ, ότι οι S-400 συνιστούν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ», όπως και για το ότι «τα συστήματα αυτά δημιουργούν κινδύνους για τα αεροσκάφη F-35». «Εάν υπάρξουν αποδεκτοί όροι, μαζί με τους S-400 θα αγοράσουμε και συστήματα Patriot. Είμαστε, ωστόσο, αναγκασμένοι να λάβουμε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα. Όμως αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές (για συνεργασία)» υπογράμμισε ο Καλίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ