Ένα βήμα πίσω από τον Τραμπ

Ένα βήμα πίσω από τον Τραμπ

Δεν υπήρξαν απώλειες Αμερικανών από την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί «γεγονός που είναι καλό για όλους τους εμπλεκόμενους και τον κόσμο». Ο Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα για τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας και υποστήριξε πως η οικονομική βοήθεια που είχε λάβει το Ιράν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ενώ κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργή δράση στη Μέση Ανατολή, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ωστόσο οι Ιρανοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τα αντίποινα. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter πως ο στρατηγός Σουλεϊμανί «πολέμησε με ηρωισμό» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα και άλλων. «Αν δεν ήταν η εκστρατεία του εναντίον του τρόμου οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ήταν σήμερα σε μεγάλο κίνδυνο. Η τελική μας απάντηση για τη δολοφονία του θα είναι η εκδίωξη όλων των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή».

Η επιχείρηση κατά του Σουλεϊμανί φαίνεται να έχει και άλλες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, καθώς το ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την εκδίωξη των 5.000 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα. Η απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, ωστόσο όπως αναφέρουν οι New York Times το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χάσει τις βάσεις του στη χώρα, σχεδόν 17 χρόνια μετά τον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ