Πιέσεις Τραμπ για μονομερείς μειώσεις δασμών της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ασκεί πιέσεις μέσω των διαπραγματευτών του ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωσηνα προχωρήσει σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, αναφέροντας ότι χωρίς παραχωρήσεις η ΕΕ δεν θα σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για την αποφυγή επιπλέον “ανταποδοτικών” δασμών ύψους 20%.
Trump pushes EU to cut tariffs or face extra duties https://t.co/2oHdcE58U6
— FT UK Politics (@ftukpolitics) May 23, 2025
Σε σημερινό άρθρο του το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει μια συμφωνία του 2020 που επιτρέπει την αδασμολόγητη εισαγωγή αμερικανικών αστακών, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την άρση των δασμών που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπέρντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στους FT ότι το εμπόριο αστακών δεν έχει μεγάλη οικονομική σημασία, αλλά συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά του Τραμπ. «Η συμφωνία λήγει στο τέλος Ιουλίου», δήλωσε. «Είμαι πραγματικά υπέρ της επέκτασής της».
«Η συνέχιση της συμφωνίας για τους αστακούς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, στις οποίες η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη», ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εμπορίου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις πληροφορίες της εφημερίδας. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε οι υπηρεσίες του USTR απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού μείωσαν στο μισό τους «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% που ανήγγειλαν τον Απρίλιο για 90 ημέρες προκειμένου να δοθεί περιθώριο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ώστε να κλειστεί ευρύτερη συμφωνία.
Σε αντάλλαγμα οι 27 ανέστειλαν τους δασμούς που είχαν ανακοινώσει πως θα εφάρμοζαν σε αντίποινα για τους αμερικανικούς. Η Κομισιόν πρότεινε κατόπιν δασμούς μηδέν για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκατέρωθεν.
Οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφού κλειστεί η όποια συμφωνία, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με άλλα λόγια τα 27 κράτη μέλη, και επίσης να επικυρωθεί από το ΕΚ.