Bitcoin: Βουτιά 20% από την έναρξη διαπραγμάτευσης των ETFs

Bitcoin: Βουτιά 20% από την έναρξη διαπραγμάτευσης των ETFs

Tο Bitcoin ενισχύθηκε σχεδόν κατά 160% πέρυσι

Πτώση σχεδόν 20% έχει σημειώνει το Bitcoin από την κυκλοφορία των πρώτων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) στο spot κρυπτονόμισμα, στις 11 Ιανουαρίου.

Το Bitcoin εκτινάχθηκε στα 49.021 δολάρια την ημέρα που κυκλοφόρησαν τα ETFs, τα οποία εκδόθηκαν από κολοσσούς των επενδύσεων, όπως οι BlackRock και Fidelity Investments. Έκτοτε, όμως, η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά 18%, στα 39.990 δολάρια.

Εννέα νέα αμερικανικά ETFs spot Bitcoin ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στις 11 Ιανουαρίου, ενώ το Grayscale Bitcoin Trust -ή GBTC- μετατράπηκε από δομή κλειστού τύπου σε ETF. Στις πρώτες έξι ημέρες, σημειώθηκαν καθαρές εισροές 1,2 δισ. δολαρίων στα ETFs αυτά, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas.

Το iShares Bitcoin Trust της BlackRock και το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εισροών, ενώ 2,8 δισ. δολάρια αποχώρησαν από το fund της Grayscale. Μεταξύ των πωλητών ήταν οι διαχειριστές της περιουσίας του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, οι οποίοι πούλησαν τις περισσότερες από τις μετοχές που κατείχαν στο όχημα Grayscale.

Υπενθυμίζεται ότι το Bitcoin ενισχύθηκε σχεδόν κατά 160% πέρυσι, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές επενδύσεις όπως οι μετοχές, εν μέσω εικασιών ότι τα ETFs θα οδηγήσουν στην ευρύτερη υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από θεσμικούς και μεμονωμένους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ