Πετρέλαιο: Επεσε κάτω από τα 78 δολ. ανά βαρέλι μετά τη μείωση των τιμών από το Ριάντ

Πετρέλαιο: Επεσε κάτω από τα 78 δολ. ανά βαρέλι μετά τη μείωση των τιμών από το Ριάντ

Η Wall Street αναμένει περισσότερες προκλήσεις για το αργό

Υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τη μείωση των επίσημων τιμών πώλησης από τη Σαουδική Αραβία για όλες τις περιοχές, περιορίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Λιβύης.

Η παγκόσμια τιμή αναφοράς του Brent έπεσε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι έπειτα από άνοδο 2,2% την περασμένη εβδομάδα, με το με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από τα 73 δολάρια. Η κρατική Saudi Aramco μείωσε την τομή στη «ναυαρχίδα» του Arab Light για την Ασία κατά 2 δολάρια το βαρέλι -περισσότερο από το αναμενόμενο- λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην παγκόσμια αγορά αργού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι απώλειες οφείλονται στην αύξηση των προμηθειών εκτός της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+ και στις ανησυχίες ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί φέτος, μεταξύ άλλων στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα.

Με το 2024 να έχει μόλις ξεκινήσει, η Wall Street αναμένει περισσότερες προκλήσεις για το αργό, με τις μεγάλες τράπεζες να έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για φέτος.

«Οι διαταραχές στην προσφορά και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να παρέχουν κάποια στήριξη», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. “Ωστόσο, ελλείψει κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, υποψιαζόμαστε ότι η άνοδος είναι περιορισμένη, δεδομένου ενός αρκετά πλεονασματικού ισοζυγίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Στη Μέση Ανατολή, ο κολοσσός μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων A.P. Moller-Maersk A/S θα συνεχίσει να εκτρέπει τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία από αντάρτες Χούθι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη διακοπή της παραγωγής σε πετρελαιοπηγή στρατηγικής σημασίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, εξηγώντας ότι διαδηλωτές εμποδίζουν τη δραστηριότητα στην εγκατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ