Συνομιλίες με την ΕΕ θέλει η κινεζική Ένωση Χάλυβα για τον φόρο άνθρακα

 Συνομιλίες με την ΕΕ θέλει η κινεζική Ένωση Χάλυβα για τον φόρο άνθρακα


Το νέο καθεστώς εισήλθε σε δοκιμαστικό στάδιο τον Οκτώβριο, απαιτώντας από τους εισαγωγείς αγαθών στην ΕΕ να αναφέρουν μόνο τις εκπομπές άνθρακα που ενσωματώνονται σε αυτά τα προϊόντα.

 

Ο Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα νέο εμπορικό εμπόδιο για τις κινεζικές εξαγωγές, δήλωσε την Παρασκευή η υποστηριζόμενη από το κράτος ένωση χάλυβα της Κίνας, ζητώντας περισσότερες συνομιλίες με το μπλοκ για την αντιμετώπιση του θέματος.
Η ΕΕ ενέκρινε τον Απρίλιο το πρώτο σχέδιο στον κόσμο για την επιβολή φόρου στις εισαγωγές αγαθών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα από το 2026, με στόχο τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου.


Η εισφορά θα αποτελούσε μεγάλη απειλή για τους παραγωγούς χάλυβα στην Κίνα, τον κορυφαίο εξαγωγέα χάλυβα στον κόσμο, εφόσον η παραγωγή τους παραμένει μεγαλύτερης έντασης άνθρακα από ό,τι στην ΕΕ.

Το νέο καθεστώς εισήλθε σε δοκιμαστικό στάδιο τον Οκτώβριο, απαιτώντας από τους εισαγωγείς αγαθών στην ΕΕ να αναφέρουν μόνο τις εκπομπές άνθρακα που ενσωματώνονται σε αυτά τα προϊόντα.

Απαιτείται τέλος από το 2026 όταν θα τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Ο συνοριακός φόρος άνθρακα στοχεύει να θέσει τις βιομηχανίες της ΕΕ και τους ξένους ανταγωνιστές σε ισότιμες βάσεις, για να αποτρέψει τη μετεγκατάσταση παραγωγών της ΕΕ σε περιοχές με λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.
Ωστόσο, θα αυξήσει επίσης το κόστος των προϊόντων χάλυβα που αποστέλλονται στην ΕΕ, αποδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα τιμών της Κίνας.

«Η μονομερής ίδρυση της CBAM από την ΕΕ είναι στην ουσία ένα νέο εμπορικό εμπόδιο που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα των χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η China Iron and Steel Association (CISA).


Το CBAM δεν λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης σε διαφορετικές χώρες και αντιβαίνει στην αρχή των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών», ανέφερε η ένωση.

«Όταν άλλες χώρες λάβουν αμοιβαία και παρόμοια μέτρα εμπορικής προστασίας για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο εμπορικό κόστος και αυξανόμενους κινδύνους εμπορικών τριβών», ανέφερε η CISA.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει προσεκτικά τις προκλήσεις κόστους και λειτουργίας που τίθενται στους κατάντη καταναλωτές χάλυβα λόγω της αλλαγής στη δομή των εισαγωγών και να επικοινωνήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αντιμετωπίσει από κοινού τις κλιματικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος εξαγωγής προϊόντων χάλυβα της Κίνας μεταξύ 4% και 6%, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jiang Wei, αντιπρόεδρος της ένωσης, σε τριμηνιαία ενημέρωση στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Consultancy Wood Mackenzie δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η CBAM είναι πιθανό να αυξήσει σημαντικά το κόστος των εισαγωγών χάλυβα από την Ινδία και την Κίνα.

Η Ινδία σταθμίζει τοπικές φορολογικές επιλογές για να αποφύγει την εισφορά άνθρακα της ΕΕ, αφού αποκάλυψε τον Μάιο το σχέδιό της να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τον φόρο άνθρακα της ΕΕ στις εισαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ