Το "εφιαλτικό" σενάριο του Τζέιμι Ντάιμον (JP Morgan) - "Βλέπει" τα επιτόκια στο 7%

Το "εφιαλτικό" σενάριο του Τζέιμι Ντάιμον (JP Morgan) - "Βλέπει" τα επιτόκια στο 7%

«Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος»

Στα επιτόκια επικεντρώθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέϊμι Ντάιμον και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για ένα χειρότερο σενάριο τα επιτόκια αναφοράς της Federal Reserve να αγγίξουν το 7% μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε ο Ντάιμον σε συνέντευξή του στους Times of India, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Εάν πρόκειται να έχουν χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρχει άγχος στο σύστημα», είπε ακόμα ο Nτάϊμον κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για μια σύνοδο επενδυτών της JPMorgan. «Ο Warren Buffett λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν σβήσει η παλίρροια. Αυτή θα είναι η παλίρροια που θα σβήσει».

Ο Ντάιμον, ο οποίος είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τη συναινετική άποψη ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της μετά από 5,25 ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων που αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,5% — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αν και οι χρηματαγορές τιμολογούν περικοπές από το επόμενο έτος.

Εάν το βασικό επιτόκιο ανέβαινε στο 7%, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ήδη, οι οικονομολόγοι βάζουν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60% – και αυτό είναι πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη του Bloomberg Economics για ύφεση μόλις φέτος.

Ένα ποσοστό 7% θα κατέστρεφε την πρόσφατη αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομία με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό στο 3,8% και σημάδια χαλάρωσης των τιμών.

«Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%»

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% έπιασε μερικούς ανθρώπους ξαφνικά, αλλά κανείς δεν θα είχε βγάλει το 5% από τη σφαίρα των δυνατοτήτων», είπε ο Nτάϊμον. «Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%».

Η Fed άφησε αμετάβλητο το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς της, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις έδειξαν ότι 12 από τους 19 αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας αύξησης φέτος. Ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής είδε τα επιτόκια να κορυφώνονται πάνω από το 6%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα εισερχόμενα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ