Φυσικό αέριο: Εκτινάσσονται οι τιμές στην Ευρώπη με φόντο την απεργία στην Αυστραλία

Φυσικό αέριο: Εκτινάσσονται οι τιμές στην Ευρώπη με φόντο την απεργία στην Αυστραλία

Τα συνδικάτα ξεκίνησαν τις απεργίες στις εγκαταστάσεις της Chevron -Wheatstone, Wheatstone Downstream και Gorgon

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο βασικές εγκαταστάσεις της Chevron Corp. στην Αυστραλία ξεκίνησαν απεργίες την Παρασκευή μετά την αποτυχία των συνομιλιών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η απεργία των εργαζομένων αφορά τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone, οι οποίες παρείχαν περίπου το 7% του παγκόσμιου LNG πέρυσι.

Η διαμάχη έχει προκαλέσει αναταράξεις την παγκόσμια αγορά από τις αρχές Αυγούστου, παρόλο η αγορά φαίνεται καλά εφοδιασμένη προς το παρόν, αναφέρει το Bloomberg.

Δεδομένης της χαμηλής ζήτησης και του γεγονότος ότι οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι σχεδόν γεμάτες, οι traders δεν αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος παρατεταμένων διαταραχών θα διατηρήσει την πίεση σε μια ευμετάβλητη αγορά που ακόμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

Τα συνδικάτα ξεκίνησαν τις απεργίες από τη 13.00 στις εγκαταστάσεις της Chevron -Wheatstone, Wheatstone Downstream και Gorgon-, ανέφερε η Offshore Alliance σε δήλωσή της.

Οι μερικές απεργίες της Παρασκευής περιλαμβάνουν στάση εργασίας και απαγορεύσεις υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων.

«Η διαπραγματευτική ικανότητα της Chevron ήταν η χειρότερη οποιουδήποτε εργοδότη που έχει αντιμετωπίσει το συνδικάτο τα τελευταία πέντε χρόνια και τα μέλη μας είχαν αρκετά», ανέφερε η Offshore Alliance σε ανάρτησή της στο Facebook νωρίτερα την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ