Κατεβάζει τους τόνους η Μελόνι: Δεν φορολογούμε τα «νόμιμα κέρδη» των τραπεζών

Κατεβάζει τους τόνους η Μελόνι: Δεν φορολογούμε τα «νόμιμα κέρδη» των τραπεζών

Η Meloni υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, λέγοντας στην Il Sole ότι το έκανε με σκοπό να υπερασπιστεί τις ελεύθερες αγορές

Να κατεβάσει τους τόνους επιχειρεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, γύρω από τα σχέδιά της για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, αφότου μία σειρά κινήσεων της κυβέρνησής της στο επιχειρηματικό μέτωπο αιφνιδίασε τους επενδυτές.

Η Ρώμη δεν έχει πρόθεση να φορολογήσει τα «νόμιμα κέρδη» των τραπεζών, είπε η Meloni σε συνέντευξή της στην Il Sole 24 Ore, λίγες εβδομάδες αφότου ξάφνιασε τις αγορές ανακοινώνοντας έναν νέο φόρο για τον κλάδο.

Παράλληλα, η Meloni εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι εμπορικές σχέσεις της Ιταλίας με την Κίνα δεν θα επηρεαστούν, όποια απόφαση και εάν παρθεί για το μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του σχεδίου Belt and Road.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για μια πιο ήπια και ισορροπημένη προσέγγιση από την Meloni, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ξάφνιασε τους επενδυτές και τις αγορές με τις ακτιβιστικές κινήσεις της στον επιχειρηματικό τομέα. Στα μέσα του Αυγούστου, είχε ανακοινώσει τη φορολόγηση των επιπλέον κερδών που βγάζουν οι τράπεζες ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όμως, οι κινήσεις της κυβέρνησής της εκτείνονται από το finance έως την τεχνολογία και τις αερομεταφορές. Τη Δευτέρα, η Ιταλία ενέκρινε διάταγμα που δίνει στο κράτος την εξουσία να αναλάβει ένα ποσοστό στις δραστηριότητες δικτύων της Telecom Italia, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποκτήσει η Ρώμη περισσότερο έλεγχο πάνω σε περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας.

Η Meloni υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, λέγοντας στην Il Sole ότι το έκανε με σκοπό να υπερασπιστεί τις ελεύθερες αγορές.

Στο θέμα της Κίνας, η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ιταλίας στο project Belt and Road θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποσυρθεί από το σχέδιο και η Meloni έχει δεσμευτεί να προστατέψει τις σχέσεις με την Κίνα, ανεξάρτητα από την τύχη της συμφωνίας αυτής,

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, στο οποίο η ιταλική κυβέρνηση συχνά συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Meloni δήλωσε ότι οι επενδύσεις που γίνονται για την πράσινη μετάβαση και για την άμυνα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ