Αύξησε τα επιτόκια η Νορβηγία - Σήμα για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

Αύξησε τα επιτόκια η Νορβηγία - Σήμα για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάκαμψη της αδύναμης κορώνας

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και δήλωσε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης.

Η Norges Bank αύξησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%, προχωρώντας στη 12η αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως προέβλεπαν όλοι οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Στην ανακοίνωσή της ότι αναφέρει ότι το επιτόκιο «πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο», αλλά δεν έδωσε νέα στοιχεία για τα επόμενα βήματα.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάκαμψη της αδύναμης κορώνας, τα οποία έχουν ανακουφίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Σημειωτέον ότι το πλούσιο σε ενέργεια σκανδιναβικό κράτος ήταν το πρώτο μεταξύ των κατόχων ισχυρών νομισμάτων που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μετά την πανδημία.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη΄guidance πέραν του Σεπτεμβρίου επισημάνθηκε από τους οικονομολόγους. Πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζες, το consensus ήθελε το υψηλό των επιτοκίων στο 4,25% αυτό το τρίμηνο, αλλά πλέον «οι αγορές τείνουν προς ένα ανώτατο επιτόκιο στο 4,5% τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank Abp, Dane Cekov, σε σημείωμα προς τους πελάτες μετά την απόφαση για το επιτόκιο. Ο ίδιος αναμένει μια τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ