Η Μελόνι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την απόφαση να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες

Η Μελόνι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την απόφαση να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες

Σε σχόλια στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera, La Repubblica και La Stampa, η Μελόνι είπε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε σήμερα «πλήρως την ευθύνη» για την ξαφνική απόφαση της περασμένης εβδομάδας να επιβληθεί εφάπαξ φόρος στις τράπεζες ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε μόνιμη βλάβη στην αξιοπιστία της κυβέρνησής της απέναντι στις χρηματαγορές.

Σε σχόλια στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera, La Repubblica και La Stampa, η Μελόνι είπε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα.

«Θα το ξανάκανα. Επειδή πιστεύω πως πρέπει τα σωστά πράγματα πρέπει να γίνονται... Είναι μια απόφαση που έλαβα (μόνη μου)», δήλωσε σύμφωνα με τη Repubblica.

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη γι΄αυτό».

Στην προσπάθεια να ενισχύσει την πολιτική της βάση, η συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφαση αργά την περασμένη Δευτέρα, για να υπαναχωρήσει εν μέρει διευκρινίζοντας 24 ώρες αργότερα πως ήταν ένα όριο στα κέρδη -- και αφού άλλαξε το κατώφλι εφαρμογής του φόρου στο μεταξύ.

Ο νέος φόρος θέτει στο στόχαστρο την αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ των κερδών των τραπεζών που προέκυψε από τα υψηλότερα επιτόκια.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters όταν ανακοινώθηκε το μέτρο πως το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε να εισπράξει λιγότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο. Ωστόσο, πριν από τη διευκρίνιση για το πλαφόν, οι υπολογισμοί έδειχναν πολύ υψηλότερα ποσά.

Με τον υπουργό Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι να είναι απών από τη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκε ο φόρος, η Μελόνι είπε πως είχε ενημερωθεί για την απόφαση.

Ωστόσο άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν είχαν λάβει γνώση λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε.

Η κυβέρνηση είχε φλερτάρει με την ιδέα της φορολόγησης των υπερκερδών που αποκόμισαν οι τράπεζας από την αύξηση των επιτοκίων αλλά φάνηκε να τη βάζει στην άκρη, και ο επικοινωνιακός αχταρμάς της Ρώμης για το θέμα προκάλεσε ανησυχία σε διεθνείς επενδυτές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το βέτο που έθεσε ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia), για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη γαλλική ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν στις ερχόμενες ευρωεκλογές, η Μελόνι είπε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις.

«Δεν βάζω βέτο σε κανέναν, δεν αισθάνομαι ότι έχω την εξουσία να το κάνω αυτό και σε κάθε περίπτωση είναι πρόωρο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ