Πάουελ: Θα χρειαστούν κι άλλες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων - Σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις

Πάουελ: Θα χρειαστούν κι άλλες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων - Σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι ο πληθωριστικός κίνδυνος δεν έχει παρέλθει

Σκληρή γλώσσα σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουλ, λέγοντας ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και πιθανώς με επιθετικό ρυθμό.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιείται στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έρχονται περισσότεροι περιορισμοί στη νομισματική πολιτική: «Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τον ρυθμό των μελλοντικών ενεργειών, «η επιτροπή πιστεύει ξεκάθαρα ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να περιορίσουν τις επίμονες πιέσεις στις τιμές και να χαλαρώσουν την εξαιρετικά ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα αυξάνουν τα επιτόκια κάθε δεύτερη συνεδρίαση μετά την παράλειψη μιας αύξησης αυτόν τον μήνα, ο Πάουελ δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί και ότι δεν θα απέκλειε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Επανέλαβε ότι οι προβλέψεις των περισσότερων policymakers δείχνουν ότι προβλέπου να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον δύο ακόμη φορές φέτος.

«Αν και η πολιτική είναι περιοριστική, μπορεί να μην είναι αρκετά περιοριστική και δεν είναι αρκετά περιοριστική για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πάουελ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στη Σίντρα της Πορτογαλίας και στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.

Χρειάζεται χρόνος

Κεντρική θέση στην τρέχουσα σκέψη της Fed είναι η πεποίθηση ότι οι 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, έγιναν τόσο γρήγορα , που οι επιπτώσεις τους δεν έχουν προλάβει να φανούν στην οικονομία. Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν η πολιτική πληροί το «αρκετά περιοριστικό» πρότυπο για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Fed.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε τουλάχιστον μια ρηχή ύφεση.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υπάρξει ύφεση», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι δεν είναι «η πιο πιθανή περίπτωση, αλλά είναι σίγουρα πιθανή».

Ερωτηθείς σχετικά με τις τραπεζικές πιέσεις, ο Πάουελ είπε ότι τα ζητήματα τον Μάρτιο που οδήγησαν στο κλείσιμο της Silicon Valley Bank και δύο άλλων ιδρυμάτων συνέβαλαν σε αυτόν τον τρόπο σκέψης στην τελευταία συνεδρίαση.

Αν και ο Πάουελ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θεωρεί σταθερή τη γενική κατάσταση του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η Fed πρέπει να έχει υπόψη της ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα με τη διαθεσιμότητα πίστωσης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει γενική αυστηροποίηση των προτύπων και μείωση της ζήτησης για δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ