Σε χαμηλό διετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Υποχώρησε στο 4%

Σε χαμηλό διετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Υποχώρησε στο 4%

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,1%. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,9%. Πρόκειται για τον ενδέκατο διαδοχικό μήνα που καταγράφεται πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, η εικόνα του δομικού πληθωρισμού -ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- δεν είναι τόσο αισιόδοξη, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και ανήλθε στο 5,3% σε ετήσια, όσο δηλαδή ανέμεναν και οι αναλυτές, ενώ τον Απρίλιο ήταν στο 5,6%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε φτάσει στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 1981, ενώ από τότε καταγράφει σταδιακή υποχώρηση.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διήμερη συνεδρίασή της, σήμερα και αύριο.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού και η χαλάρωση της αγοράς εργασίας δίνει στη Fed το περιθώριο να παρακάμψει την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Fed, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, αναμένεται να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ