ΗΠΑ:Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε το TikTok

 ΗΠΑ:Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε το TikTok

Η Montana θα καταστήσει παράνομη για τα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple να προσφέρουν TikTok εντός της πολιτείας, αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή

 

Ο κυβερνήτης της Μοντάνα, Γκρεγκ Τζιανφόρτε, υπέγραψε την Τετάρτη νόμο για την απαγόρευση του κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok να λειτουργεί στην πολιτεία για να προστατεύσει τους κατοίκους από υποτιθέμενη συλλογή πληροφοριών από την Κίνα, καθιστώντας την την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή μικρού μήκους βίντεο.

Η Montana θα καταστήσει παράνομη για τα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple να προσφέρουν TikTok εντός της πολιτείας, αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024 και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις.

Νωρίτερα, η TikTok εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ο νέος νόμος "παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης των κατοίκων της Μοντάνα με την παράνομη απαγόρευση του TikTok" και είπε ότι "θα συνεχίσει να εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών μας εντός και εκτός της Μοντάνα".

Το TikTok, το οποίο έχει πάνω από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες εκκλήσεις από νομοθέτες και κρατικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο λόγω ανησυχιών για πιθανή επιρροή της κινεζικής κυβέρνησης στην πλατφόρμα.
Η εφαρμογή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους εφήβους. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 67% των εφήβων στις ΗΠΑ ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν το TikTok και το 16% όλων των εφήβων λένε ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή σχεδόν συνεχώς. Το TikTok είπε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των χρηστών του είναι άνω των 18 ετών.

Οι εκκλήσεις για απαγόρευση του TikTok σε εθνικό επίπεδο ή για να δοθούν στην κυβέρνηση Μπάιντεν νέες εξουσίες για να πατάξει ή να απαγορεύσει το TikTok δεν έχουν προχωρήσει στο Κογκρέσο.

Ο Gianforte, ένας Ρεπουμπλικανός, είπε ότι το νομοσχέδιο θα προωθήσει την «κοινή μας προτεραιότητα να προστατεύσουμε τους κατοίκους του Μοντάνα από την επιτήρηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει μοιραστεί δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση και έχει πει ότι η εταιρεία δεν θα το έκανε αν της ζητηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ