Nagel (EKT): Πιθανή μια αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο - «Πεισματάρικο φαινόμενο ο πληθωρισμός»

Nagel (EKT): Πιθανή μια αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο - «Πεισματάρικο φαινόμενο ο πληθωρισμός»

Ο Nagel σημείωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά, όταν φτάσουν την κορυφή τους

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Joachim Nagel, αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα να συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς από το Bloomberg εάν τα κόστη δανεισμού μπορεί να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο, ο διοικητής της Bundesbank δήλωσε ότι δεν έχει αποκλειστεί τίποτα.

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ επίμονος», δήλωσε από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του G7, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις των τιμών ως «πολύ πεισματάρικο φαινόμενο».

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού πλησιάζει σε περιοριστικά επίπεδα, αν και δεν είναι ακόμα εκεί. Το αν θα πραγματοποιηθεί άλλη μια αύξηση τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από τον αντίκτυπο των αυξήσεων. Εξάλλου, ο Νάγκελ σημείωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά, όταν φτάσουν την κορυφή τους. Πιστεύω «ότι θα πρέπει να μείνουμε εκεί για κάποιο διάστημα», ανέφερε. Αυτό θα μας επιτρέψει «να δούμε πραγματικά αν έχουμε πετύχαμε ή όχι».

Στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΚΤ βρίσκεται ειδικότερα ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται η ενέργεια και τα τρόφιμα. Στην ερώτηση πόσο θα χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψει ο δομικός δείκτης στον στόχο του 2%, ο Νάγκελ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν «τουλάχιστον 1,5 χρόνια για να δούμε νούμερα που θα είναι κοντά στους στόχους μας. Άρα χρειάζεται να κάνουμε υπομονή».

Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,75% τον Ιούλιο, παρότι ορισμένοι αξιωματούχοι αρχιζουν να αποδέχονται ότι ενδέχεται να απαιτηθούν και άλλες αυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ