H μεγάλη «παγίδα» στη θέρμανση του φετινού χειμώνα

H μεγάλη «παγίδα» στη θέρμανση του φετινού χειμώνα

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «ανέβασε» στο internet το εργαλείο συμβουλών για την εξοικονόμηση ενέργειας (https://www.electricitycostcalculator.gr/) και από αυτό προκύπτει η μεγάλη παγίδα της θέρμανσης ειδικά κατά τον φετινό χειμώνα. Τα νοικοκυριά δεν πρέπει να παρασυρθούν από το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα επιδοτείται σε σταθερή και μόνιμη βάση. Η συγκεκριμένη «συνήθεια» μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αν κάνετε «κλικ» στο εργαλείο της ΡΑΕ κάποια στιγμή θα «φτάσετε» στο αερόθερμο: η συμβουλή είναι κατηγορηματική: αποφεύγουμε / περιορίζουμε τη χρήση του αερόθερμου και επιλέγουμε οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης. Ούτε ρύθμιση θερμοκρασίας, ούτε χαμηλότερη… σκάλα ούτε τίποτα. Αποφεύγουμε τη χρήση. Και δεν είναι μόνο τα αερόθερμα. Είναι και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κλπ. Αυτές οι συσκευές, παράγουν μια μονάδα θέρμανσης (kwh) καταναλώνοντας μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα, ακόμη και μετά την επιδότηση, το κόστος μπορεί να φτάσει στα 25-26 λεπτά ανά ώρα. Είναι διπλάσιο ποσό σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και του φυσικού αερίου. Έτσι, όποιος επιλέξει τα ηλεκτρικά σώματα για να ζεσταθεί –οι τιμές απόκτησής τους έγιναν πολύ δελεαστικές μέσα στο black Friday- θα έρθει αντιμέτωπος με μεγάλες επιβαρύνσεις όταν θα εκδοθεί ο εκκαθαριστικός λογαριασμός.

Αντίστοιχη «παγίδα» αποτελεί και το ανοικτό τζάκι. Πέραν των πρακτικών προβλημάτων –το τζάκι ζεσταίνει έναν συγκεκριμένο χώρο και όχι ολόκληρο το σπίτι εκτός και αν έχει γίνει ολόκληρη εγκατάσταση με σωληνώσεις- τίθεται και οικονομικό ζήτημα. Προφανώς αυτό δεν αφορά στους κατοίκους των χωριών που προμηθεύονται τα ξύλα τους από τα κατά τόπους δασαρχεία. Αφορά όμως σε όσους αγοράζουν λιανική και οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και στο 80% σε σχέση με πέρυσι (σε ορισμένα είδη όπως οι μπρικέτες). Όπως και να’χει με την σημερινή τιμή του κυβικού να πλησιάζει στα 170-180 ευρώ, το κόστος ανά κιλοβατώρα για το τζάκι ανοικτού τύπου μπορεί να ξεπεράσει τα 25-26 λεπτά. Αυτό λοιπόν σημαίνει και το μεγαλύτερο κόστος, διπλάσιο και αυτό και από το πετρέλαιο και από το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ