Που θα βρείτε «δωρεάν» ρεύμα από αύριο

Που θα βρείτε «δωρεάν» ρεύμα από αύριο

Αλλαγή του μήνα και ενεργοποίηση των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν από τις διακοπές τους, θα ασχοληθούν και με το φλέγων θέμα του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Προϊδεασμένοι αρνητικά από το γεγονός ότι (πράγματι) η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδο χονδρικής έχει εκτοξευτεί στα ύψη -για σήμερα η τιμή χονδρικής είναι στα 700 ευρώ- θα διαπιστώσουν με πολύ μεγάλη έκπληξη ότι υπάρχει εταιρεία που διαθέτει το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και… δωρεάν. Τα 75 λεπτά της κιλοβατώρας που είναι η ονομαστική τιμή πέφτουν στα 60 λεπτά με την έκπτωση του 20% για όσους πληρώσουν με συνέπεια τον λογαριασμό ενώ αν αφαιρεθούν και τα 64 λεπτά της κρατικής επιδότησης πέφτουμε στο… μείον.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Επειδή, ως γνωστόν, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις επιλογές τους. Όχι διότι αυτό που προαναφέρθηκε δεν είναι αλήθεια. Πράγματι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν εταιρείες που θα διαθέτουν το ρεύμα φθηνά ή και… δωρεάν. Ωστόσο, τα νοικοκυριά πρέπει να γνωρίζουν ότι ουδείς εγγυείται για το πόσο θα διαρκέσει αυτό το σκηνικό. Η εταιρεία που σήμερα δίνει τζάμπα το ρεύμα, αύριο μπορεί να το χρεώνει πανάκριβα. Οπότε μέχρι να γίνει η αλλαγή του παρόχου -κάτι που παίρνει αρκετές ημέρες- το… πουλάκι μπορεί να έχει πετάξει.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν τα νοικοκυριά;

  1. Να ελέγξουν τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών. Ο συγκριτικός πίνακας των εταιρειών που δημοσιεύει η ΡΑΕ μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος

https://www.rae.gr/anakoinoseis/44543/

  1. Να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της εταιρείας που θα επιλέξουν προκειμένου να δουν τα… ψιλά γράμματα της προσφοράς. Για παράδειγμα, ο κατάλογος της ΡΑΕ δεν έχει την πληροφορία ότι μια εκ των εταιρειών δίνει έκπτωση 20% σε όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό. Αντίστοιχες λεπτομέρειες υπάρχουν σε όλους τους τιμοκαταλόγους και πρέπει να διερευνηθούν και να γίνουν κατανοητές.
  2. Να λάβουν υπόψη τους την κρατική επιδότηση που αυτή ουσιαστικά ξεκαθαρίζει την εικόνα. Η επιδότηση φτάνει στα 64 λεπτά για τα οικιακά τιμολόγια και στα 68 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Το εργαλείο υπολογισμού του ρεύματος θα βοηθήσει, αφού κάνετε την επιλογή σας να υπολογίσετε και με ακρίβεια τον λογαριασμό με βάση την κατανάλωση του δικού σας νοικοκυριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ