Πώς θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας αν πέσετε θύμα χάκερς - Οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνετε

Πώς θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας αν πέσετε θύμα χάκερς - Οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνετε

Η  διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει όποιος εξαπατηθεί στο Διαδίκτυο.

Nα μην απογοητεύονται τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες οι τράπεζες επέστρεψαν μέρος ή το σύνολο των χρημάτων στους εξαπατηθέντες πολίτες. Η δικηγόρος Έλενα Σπυροπούλου, μίλησε στην ΕΡΤ για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει όποιος εξαπατηθεί στο Διαδίκτυο.«Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Εξαρτάται από το χρόνο αντίδρασης και τους μηχανισμούς της τράπεζας και την πίεση που ασκεί κανείς» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Σπυροπούλου αναφορικά με τη δράση χάκερς.

Σύμφωνα με τη νομικό, «ο καθένας που του έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να δράσει άμεσα. Θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα την τράπεζα, να κάνει αμφισβήτηση της συναλλαγής και να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στη τράπεζα ώστε είτε να δεσμευτούν τα χρήματα είτε να επιστραφούν».

Όπως δήλωσε η κ. Σπυροπούλου «οι υποθέσεις τέτοιου είδους είναι πάρα πολλές και με μεγάλα ποσά». Η ίδια επέμεινε ότι τα θύματα διαδικτυακής απάτης δεν πρέπει να μένουν αδρανή αλλά να κινητοποιούνται άμεσα και προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Η τράπεζα έχει ένα μερίδιο ευθύνης. Υπάρχουν τράπεζες που δρουν πιο άμεσα, υπάρχουν τράπεζες που δρουν πιο αργά. Όταν υπάρχει δικαστική απόφαση τα χρήματα δεσμεύονται σε έναν λογαριασμό». Όπως αποκάλυψε, υπάρχουν πολίτες που έχουν δικαιωθεί δικαστικά και έχει επιστραφεί από τράπεζα μέρος ή το σύνολο των χρημάτων από την τράπεζα λόγω της συνυπαιτιότητας».

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ