Πόσα θα πληρώσουμε τον Μάιο για ρεύμα, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης – ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Πόσα θα πληρώσουμε τον Μάιο για ρεύμα, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης – ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι λίγο χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του Απριλίου και θα επαναφέρουν τους λογαριασμούς στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και την ακριβότερη βενζίνη όλων των εποχών φέρνει ο Μάιος. Η υψηλή διεθνής τιμή του πετρελαίου και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ουσιαστικά «απορροφούν» την επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης η οποία πάντως παρατείνεται και για τον Μάιο προκειμένου να μην εμφανιστούν ακόμη χειρότερες τιμές στα πρατήρια.

Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Έτσι, αυτό που προέχει είναι να μάθει το καταναλωτικό κοινό τι το περιμένει μέσα στον τρέχοντα μήνα. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας εξαρτάται πλέον από τις επιδοματικές πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και φυσικά από την εξέλιξη των τιμών σε διεθνές επίπεδο. Με τη θέρμανση να παραμένει απενεργοποιημένη για τον Μάιο τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πρώτον στους λογαριασμούς ρεύματος και δεύτερον στις τιμές των καυσίμων κίνησης. Το σκηνικό, διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Όσον αφορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση για τα νοικοκυριά αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 60-63 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες ώστε αυτός που θα καταναλώσει ενέργεια μέχρι αυτό το όριο να πληρώσει πάνω από 60 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και τον ΦΠΑ. Ουσιαστικά, με την επιδότηση των 63 ευρώ θα καλυφθεί περίπου το 80% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά μόνο γι’ αυτούς που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες. Οι υπόλοιποι, θα έχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον Μάιο ο οποίος –ευτυχώς- δεν έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
  2. Στο μέτωπο της αμόλυβδης, οι συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς. Χθες, η μέση πανελλαδική τιμή εκτοξεύτηκε στα 2,13 ευρώ ανά λίτρο και για αύριο αναμένονται νέες ανατιμήσεις καθώς γη τιμή χονδρικής για σήμερα έχει γράψει νέο ιστορικό υψηλό. Από αύριο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα γίνουν οι ανεφοδιασμοί των πρατηρίων, το κόστος ενός λίτρου αμόλυβδης μπορεί να ξεπεράσει τα 2,15 ευρώ.

Τα αναδρομικά

O Μάιος θα φέρει και αναδρομικά. Ούτως ή άλλως θα εισπράξουν αναδρομικά επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τα νοικοκυριά που θα δηλώσουν κύριες ή φοιτητικές κατοικίες μέσω του εντύπου Ε1. Από εκεί και πέρα, αναμένεται ότι στο σημερινό πακέτο του πρωθυπουργού θα ενσωματωθεί ένα πακέτο αναδρομικών επιδοτήσεων νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα που κατανάλωσαν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης. Αυτά τα νοικοκυριά έχουν ήδη λάβει φουσκωμένους λογαριασμούς και κρίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση και κρατική στήριξη για να μην συσσωρευτούν απλήρωτοι λογαριασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ