Για ποιους μηδενίζεται τον Μάιο η «ρήτρα αναπροσαρμογής» - Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Για ποιους μηδενίζεται τον Μάιο η «ρήτρα αναπροσαρμογής» - Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

 

Με την αγωνία για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας να πιάνει κόκκινο και την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπο για να στηρίξει σε μόνιμη βάση τα νοικοκυριά ώστε να αποφεύγουν τα… εμφράγματα κάθε φορά που ανοίγουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Μάιος φαίνεται ότι θα δώσει μια ανάσα. Ο προφανής λόγος είναι ότι τον Απρίλιο, οι καταναλώσεις ρεύματος θα είναι μειωμένες καθώς το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα υπάρξει όμως μια «ανάσα» και σε επίπεδο τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να διατηρήσει και για τον Απρίλιο την ίδια επιδότηση ρεύματος με τις καταναλώσεις του Μαρτίου. Δηλαδή, κάθε νοικοκυριό θα δικαιούται έως και 72 ευρώ ενίσχυση εφόσον φυσικά καταναλώνει τουλάχιστον 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. O Απρίλιος θα κλείσει με τιμή χονδρικής της τάξεως των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άρα και η ρήτρα αναπροσαρμογής θα υποχωρήσει κατά δύο λεπτά του ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο. Λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη ρήτρα αναπροσαρμογής και ίδια επιδότηση θα είναι οι τρεις παράγοντες που θα βελτιώσουν την εικόνα του μηνιαίου λογαριασμού. Ιδιαίτερα αντιληπτό θα γίνει αυτό σε όσους πληρώνουν με τον μήνα και ειδικά σε αυτούς που φροντίζουν επί τακτικής βάσης να ενημερώνουν τον ΔΕΔΔΗΕ για την μηνιαία κατανάλωση ώστε να μην συσσωρεύεται απλήρωτη ενέργεια και να καταβάλλονται μόνο ποσά έναντι.

Το ακόλουθο παράδειγμα, δείχνει το τι ακριβώς θα δείξει ο λογαριασμός του Μαίου για τις καταναλώσεις του Απριλίου.

Με 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, αν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας χρεώνει προς 0,08 ευρώ την κάθε κιλοβατώρα, τότε ο λογαριασμός θα έρθει 50 ευρώ από 65 ευρώ τον Φεβρουάριο, 72 ευρώ τον Ιανουάριο και 85 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο που καταγράφηκε και η μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ναι μεν η ρήτρα αναπροσαρμογής θα φτάσει στα 75 ευρώ αλλά η επιδότηση των 72 ευρώ ουσιαστικά θα εξαλείψει αυτή την επιβάρυνση επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι για τουλάχιστον στα 7 στα 10 νοικοκυριά, θα απορροφηθεί το σύνολο της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Θα υπάρξουν και πολίτες που θα πάρουν αναδρομικά. Αυτοί θα είναι όσοι είχαν κάνει λάθος στον αριθμό ρολογιού του ρεύματος και έχουν ήδη σπεύσει να τον διορθώσουν αλλά και για τους γονείς με παιδιά φοιτητές που επίσης θα σπεύσουν να δηλώσουν τον αριθμό ρολογιού της φοιτητικής στέγης.

Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι; Αυτοί που δεν δικαιούνται επιδότηση καθώς και τον Μάιο θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν την κιλοβατώρα προς 41 λεπτά την μία. Προσοχή λοιπόν στα εξοχικά και στις δευτερεύουσες κατοικίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ