Υψηλότερες σε τιμές οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Υψηλότερες σε τιμές οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Μπορεί η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά ψηφιακά άλματα που έκανε την περίοδο της πανδημίας, αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Σύμφωνα με το ethnos.gr, το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εμφανίζουν μία ραγδαία αύξηση καθώς τις αγκάλιασε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν ένα υπολογίσιμο κόστος για το μέσο νοικοκυριό.

Κι αυτό την ώρα που οι επιδόσεις της χώρας στην κινητή τηλεφωνία είναι αξιοθαύμαστες καθώς βρίσκεται στην 25η θέση, αλλά στη σταθερή τηλεφωνία η εικόνα είναι αντεστραμμένη καθώς απέχουμε ακόμα έτη φωτός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βρισκόμαστε στην 101η θέση κυρίως εξαιτίας των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο, την εξάρτηση από το χαλκό και την αργή πρόοδο στην ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας.

Αναφορικά με τις τιμές, είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρεώσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών την πρώτη χρονιά της πανδημίας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό Μέσο Ορο ήταν ψηλότερες κατά 73% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η ψαλίδα μάλιστα το 2020 άνοιξε σημαντικά καθώς το 2019 η διαφορά των χρεώσεων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη (63,1%).

Οι υψηλές τιμές των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ανανέωσε τη θητεία της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες σε σχέση με τις ταχύτητες των συνδέσεων, ενώ η αργή μετάβαση στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας και το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης μπορεί να συνδέονται με τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται.

«Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της ΕΕ και η δεύτερη πιο ακριβή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο με 173 μονάδες στον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών στις τηλεπικοινωνίες. Βρίσκεται πίσω από την Νορβηγία που έχει 180,1 μονάδες» σημείωσε ο κ. Κάτσης υπενθυμίζοντας ότι και η έκθεση Πισσαρίδη, αναφερόταν σε υψηλές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή το ποσοστό των νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο οπτικών ινών μετά βίας φτάνει το 10%, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στη δεκάδα των χωρών, οι οποίες πρέπει να διανύσουν τη μεγαλύτερη απόσταση προκειμένου να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας DESI για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα οι τιμές των υψηλών ταχυτήτων είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό Μέσο Ορο, ενώ οι τιμές για πακέτα συνδέσεων με πιο χαμηλές ταχύτητες βρίσκονται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπλέον, η εταιρία Rewheel, η οποία συνεργάζεται με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνει στην πιο πρόσφατη έρευνά της ότι ακόμα κι αν εξαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα συμβόλαια για 1, 2 ή 3 GB ήταν τα ακριβότερα στην ΕΕ. Για 4 GB οι τιμές στην Ελλάδα ήταν ακριβότερες μεταξύ των 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν 5 με 6 φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια, 1, 2, 3 ή 4 GB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ